Zendmast Lopik morgen weer in gebruik

De zendmast bij Lopik wordt morgen aan het eind van de middag weer in gebruik genomen. De radio-ontvangst in het midden van Nederland moet dan weer normaal zijn.

De mast in het Utrechtse IJsselstein werd gisteren uit voorzorg buiten gebruik gesteld na een brandje als gevolg van een oververhitte kabel. Door de plaatsing van twee noodzenders is een flink deel van de zenders weer in de lucht.

Toevallig stortte op dezelfde dag de zendmast bij Hoogersmilde in Drenthe in door een brand. “Er is geen enkele aanwijzing dat er een verband is tussen de twee branden, maar we onderzoeken wel of dat er is geweest”, laat een woordvoerder van mastbeheerder Novec weten aan persbureau Novum. Het bedrijf heeft de dertig overige masten in Nederland nog eens extra gecontroleerd. “Er werden geen bijzonderheden bij de andere masten ontdekt, die zijn absoluut veilig”,

De zorgen van de gemeente Roermond, waar een mast dicht bij een woonwijk staat, zijn volgens hem dan ook onterecht. “Dit is in de meer dan vijftig jaar dat wij zendmasten beheren nog nooit gebeurd. Er was nog nooit een brand geweest.”

Vandaag kwam naar buiten dat de beheerder van de zendmast in Hoogersmilde, Alticom, in 2007 al heeft gewaarschuwd dat de situatie op de masten onveilig was. Volgens het bedrijf was er voor medewerkers gevaar voor elektrocutie en verbranding.

In Hilversum en het Friese Tjerkgaast zijn noodmasten geplaatst, waardoor al veel mensen weer naar de FM kunnen luisteren. Met Defensie wordt overlegd over een KPN-noodmast van zo’n honderd meter hoog op de Johan Willem Frisokazerne in Assen. Die moet het werk van de ingestorte mast ‘voor een fors deel’ overnemen. Het opzetten van de mast begint niet eerder dan morgen, maar het kan ook maandagochtend worden. De mast blijft enkele weken staan.

Het gebied rond de ingestorte zendmast in Hoogersmilde is nog niet vrijgegeven. De oorzaak van die brand is nog niet bekend. Zodra het sein veilig wordt gegeven, gaat de politie technisch onderzoek verrichten. De bewoners van een boerderij in de buurt mogen vandaag nog niet naar huis.