wijn erbij

Bij kruisbessen adviseert Harold Hamersma een Pacherenc du Vic-Bilh.

Moet vruchtentaart nu altijd met een glas wijn op tafel verschijnen? Natuurlijk kunnen er ook zwakker alcoholische uitstapjes gemaakt worden. Zo was ik onlangs in Nerua, het restaurant behorende bij het Guggenheim Museum in Bilbao. Daar had de sommelier van dienst besloten om zich niet volledig te verliezen in de wijnarrangementengekte. Bij drie gerechten besloot hij om een bijzonder bier van buitenlandse herkomst in te zetten, waaronder een Belgisch Lambiek bij het bladerdeegkrakerijtje ter afsluiting waarin kersen een hoofdrol opeisten.

En ook de theesommelier (ze bestaan al; zie www.thee-sommelier.nl) zal zich in de handen wrijven bij alleen al de gedachte aan vruchten in taartvorm. Maar als u het mij niet euvel duidt, heb ik toch liever een glas wijn.

Nu had ik mij een aantal weken geleden al uitgeput in het geven van wijn- adviezen voor bij het aardbeien-na van Marjoleine. En mocht u na dat zomerkoninkjesfestival nog niet alle flessen van de aanbevolen Estrella, Sauternes, Moscato d’Asti of El Descanso Late Harvest soldaat hebben gemaakt, dan kunt u ook die rustig inzetten voor deze kruisbessentocht. Vooral de laatste wijn, gemaakt van laat geoogste Chileense sauvignon blanc, zal zich adequaat van zijn taak kwijten. Een van de meest duidelijk herkenbare geur- en smaakduidingen van dit wit is immers ‘kruisbessen’. En, als soort soort zoekt, wil 1+1 nog wel eens 3 worden.

Toch zou ik in dit geval een lans willen breken voor een van de andere ‘stickies’, zoals de Australiërs hun vloei- bare zoet noemen. Alleen zoek ik het wel wat dichterbij. Zo’n Down Under muscat zet ik liever in bij nagerechten die noten op hun zang hebben. Voor de kruisbessen heb ik nog een Pacherenc du Vic-Bilh ‘Saint Albert’ 2006 (0,5 liter; 13,95 euro) in de aanbieding. Een late oogst, binnengehaald op 15 november in Gascogne, van overrijpe druivensoorten als petit en gros manseng, petit courbu en arrufiac. Een verrukkelijk zoet, vol tropisch fruit, honing van uitzonderlijk tevreden bijen, gember, peper, kaneel en wat ragfijne citrus om de boel in het spoor te houden. Dat kopje thee kan altijd nog.

Verkoopadressen via DGS Wijn. www.dgswijn.nl