‘VS moeten afzien van veto op Palestijnse staat’

Senior Palestinian negotiator Saeb Erekat addresses the media in the West Bank city of Ramallah after US President Barack Obama's Middle East speech on May 19, 2011, announcing that president Mahmud Abbas has called an "urgent" meeting of the Palestinian leadership to discuss the US stand. AFP PHOTO/ABBAS MOMANI
Senior Palestinian negotiator Saeb Erekat addresses the media in the West Bank city of Ramallah after US President Barack Obama's Middle East speech on May 19, 2011, announcing that president Mahmud Abbas has called an "urgent" meeting of the Palestinian leadership to discuss the US stand. AFP PHOTO/ABBAS MOMANI De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat tijdens een persconferentie in Ramallah op 19 mei. Foto AFP / Abbas Momani

De Verenigde Staten moeten hun aangekondigde veto heroverwegen wanneer de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september stemt over het erkennen van een Palestijnse staat.

Dat heeft de toponderhandelaar van de Palestijnse Autoriteit, Saeb Erekat, vandaag gezegd, meldt de Israëlische krant Ha’aretz.

Volgens Erekat heeft Israël het vredesproces opgeblazen en kan alleen een positieve uitkomst bij de VN leiden tot een herstart van de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Erekat bekritiseert het feit dat de VS niet in staat zijn gebleken om de twee kampen aan de onderhandelingstafel te krijgen. Omdat de VS daarin “gefaald” hebben, hebben zij volgens de onderhandelaar geen reden om een veto uit te brengen.

Zo’n 130 van de 192 lidstaten, waaronder de leden van de Arabische Liga, van de Verenigde Naties hebben al aangegeven de Palestijnse staat te willen erkennen tijden de Algemene Vergadering in september als daarover gestemd wordt.

De uitlatingen van Erekat komen op dezelfde dag dat president Abbas begint aan een rondreis door Europa om internationale steun te verzamelen voor de Palestijnse staat. Abbas zal Noorwegen, Spanje en Turkije bezoeken.