Vijftien man aangeklaagd voor beramen aanslag ambassade VS in Turkije

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu, gisteren op een top over Libië in Istanbul. Foto AP / Burhan Ozbilici

Veertien mannen die worden verdacht van banden met Al-Qaeda zijn vanochtend in Turkije aangeklaagd voor het beramen van aanslagen op de Amerikaanse ambassade in Ankara. Een vijftiende verdachte is vrijgelaten.

De veertien aangeklaagde verdachten werden afgelopen dinsdag in de Turkse hoofdstad gearresteerd. Het Turkse persbureau Anatolia meldde vandaag dat een van de verdachten diverse ambassades in Ankara, waaronder de Amerikaanse, had verkend, onder meer door foto’s te maken. Bij het verrichten van de arrestaties nam de politie onder meer twee semiautomatische geweren, munitie, stadsplattegronden en zevenhonderd kilo aan chemicaliën, waarschijnlijk bedoeld voor de vervaardiging van explosieven, in beslag.

De verdachten zouden volgens Turkse media banden hebben met een terreurgroep in Afghanistan, die met de aanslag wraak zou hebben willen nemen voor de dood van Osama bin Laden begin mei. Turkije is zeer alert op moslimterrorisme sinds Istanbul in 2003 getroffen werd door een bomaanslag van Al-Qaeda die aan zestig mensen het leven kostte.

Uitgerekend vandaag bracht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton een bezoek aan Istanbul. Zij zei bezorgd te zijn over de recente ontwikkelingen rond de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid in Turkije. Ze zei niet te begrijpen waarom Turkije die bezig is in te perken en riep de Turkse regering op om de vrijheid van expressie verder niet aan te tasten.