Venezolaans parlement stemt in met nieuwe behandeling Chavez op Cuba

Caption: Venezuela's President Hugo Chavez, left, is aided by Peru's President-elect Ollanta Humala to walk down stairs upon Humala's visit to Miraflores presidential palace in Caracas, Venezuela, Friday, July 15, 2011. Chavez announced Friday he will return to Cuba Saturday to begin a new phase of cancer treatment that will include chemotherapy. (AP Photo/Ariana Cubillos)
Caption: Venezuela's President Hugo Chavez, left, is aided by Peru's President-elect Ollanta Humala to walk down stairs upon Humala's visit to Miraflores presidential palace in Caracas, Venezuela, Friday, July 15, 2011. Chavez announced Friday he will return to Cuba Saturday to begin a new phase of cancer treatment that will include chemotherapy. (AP Photo/Ariana Cubillos) De Venezolaanse president Hugo Chavez (L) wordt door zijn Peruaanse collega Ollanta Humala geholpen bij het aflopen van de trap van het presidentiële paleis in Caracas. Foto AP / Ariana Cubillos

Het Venezolaanse parlement heeft president Hugo Chavez toestemming gegeven om naar Cuba te reizen voor een nieuwe kankerbehandeling.

De parlementsleden stemden na een verhit debat unaniem in met zijn vertrek, meldt persbureau AP. Oppositieleden steunden Chavez om naar Cuba te vertrekken voor chemotherapie, maar bekritiseerden zijn besluit om tijdens zijn behandeling de macht niet tijdelijk over te dragen. Bovendien wil de oppositie meer informatie over de ernst van zijn ziekte. Ondanks de stemming was vanochtend al duidelijk dat Chavez naar Cuba zou mogen vertrekken.

Chavez draagt niet zijn volledige macht over aan vice-president Elias Jaua tijdens zijn behandeling, maar liet vanavond wel weten dat hij een klein deel van zijn macht, waaronder begrotingskwesties, delegeert aan Jaua en minister van Financiën Jorge Giordani.

De afgelopen week gingen er nog geruchten dat Chavez naar Brazilië zou reizen voor nieuwe behandelingen. Donderdagavond liet Chavez echter weten dat hij opnieuw naar Cuba gaat om behandeld te worden. De president werd op 20 juni in Havana geopereerd en keerde begin juli terug naar Cuba. Hij zou een tumor ter grootte van een honkbal in de buurt van zijn bekken hebben.

Hugo Chavez (wiki) kwam in 1999 in Venezuela aan de macht en is door zijn populistische manier van politiek bedrijven uitgegroeid tot de informele leider van het Zuid-Amerikaanse continent. Hij heeft veel bondgenoten in de regio, waaronder het communistische Cuba van de gebroeders Castro. Chavez is door de Venezolaanse oppositie en mensenrechtenorganisaties beschuldigd van het ondermijnen van de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid en het aantasten van de scheiding der machten.