Veiligheidsraad schrapt veertien ex-Talibaan van zwarte lijst

Voormalige Talibaanstrijders uit Pakistan tijdens een les van een anti-radicaliseringsprogramma in de Swatvallei. AFP / Farooq Naeem

De VN-Veiligheidsraad heeft gisteravond op verzoek van de Afghaanse regering veertien oud-Talibanleiders van een internationale zwarte lijst geschrapt. De regering-Karzai hoopt zo verzoening met de Talibaan te vergemakkelijken.

Onder de veertien voormalige Talibanleiders bevinden zich vier leden van de Hoge Raad voor Vrede die vorig jaar in Afghanistan is opgezet om onderhandelingen met de Talibaan op touw te zetten. Precies om die reden heeft de Veiligheidsraad de mannen van de lijst geschrapt, zei de Duitse VN-ambassadeur Peter Wittig in een verklaring. Hij hoopt met de stap “vrede, stabiliteit en verzoening” in Afghanistan dichterbij komen en dat meer Talibaan voor deelname aan vredesgesprekken kiezen.

Hoewel het schrappen van de veertien oud-Talibanleiders bijzonder is omdat ze al sinds 1999 op de lijst stonden, wilde de regering-Karzai volgens persbureau AP dat er in totaal vijftig ex-Talibaan van de lijst geschrapt zouden worden. De regering had uitgebreide documentatie aan het VN-comité overhandigd waarin ze probeerde aan te tonen dat de vijftig weer geïntegreerd zijn in de Afghaanse maatschappij. Het comité was blijkbaar niet overtuigd. Als gevolg daarvan blijven er 123 namen staan op de zwarte lijst van Talibaanleiders.

De regering-Karzai probeert al lange tijd om onderhandelingen op te zetten met de Talibaan, maar de moslimfundamentalistische opstandelingen tonen weinig interesse in vredesbesprekingen. Ze eisen dat eerst alle buitenlandse militairen Afghanistan verlaten. Dat gaat voorlopig echter nog niet gebeuren, want de NAVO-landen hebben aangegeven zeker tot eind 2014 militair actief te blijven in Afghanistan.