Vanendert wint laatste Pyreneeënrit

Caption: French Socialist Party (PS) MP and contender for the party's nomination to run for France's 2012 presidential election, Francois Hollande (2ndL), flanked by Tour de France director Christian Prudhomme (3rdL) applauds as Belgium's Jelle Vanendert crosses the finish line as he wins the 168,5 km and fourteenth stage of the 2011 Tour de France cycling race run between Saint-Gaudens and Plateau de Beille, southern France on July 16, 2011. AFP PHOTO / NATHALIE MAGNIEZ
Caption: French Socialist Party (PS) MP and contender for the party's nomination to run for France's 2012 presidential election, Francois Hollande (2ndL), flanked by Tour de France director Christian Prudhomme (3rdL) applauds as Belgium's Jelle Vanendert crosses the finish line as he wins the 168,5 km and fourteenth stage of the 2011 Tour de France cycling race run between Saint-Gaudens and Plateau de Beille, southern France on July 16, 2011. AFP PHOTO / NATHALIE MAGNIEZ De Belgische wielrenner Jelle Vanendert finishte als eerste bij de koninginnerit van de Tour de France. Foto AFP / Nathalie Magniez

Jelle Vanendert heeft vanmiddag de veertiende etappe van de Tour de France gewonnen.

Samuel Sánchez kwam als tweede over de streep na de 26-jarige Belg. Andy Schleck werd derde. Vanendert legde tevens beslag op de bolletjestrui. Thomas Voeckler behield de gele trui.

De etappe startte vanochtend in Saint-Gaudens en ging over 168,5 kilometer door de Pyreneeën. De renners moesten zes bergen beklimmen, waaronder de beroemde Col d’Aspet.

Meteen grote kopgroep

Meteen vanuit het vertrek ontstond een kopgroep van twintig man, met daarin onder anderen Luis Leon Sanchez en Bauke Mollema van Rabobank en Vacansoleil-renner Marco Marcato. De kopgroep kwam gezamenlijk boven op de Col de Portet d’Aspet (tweede categorie) en Col de la Core (eerste categorie), waarbij de Fransman Mickael Derlage tweemaal als eerste de meet passeerde.

In de afdaling kozen vervolgens de Fransen Sandy Casar en en Julien El Fares het hazenpad. Zij kregen later gezelschap van de Schot David Millar. Omdat de grote groep achtervolgers niet goed samenwerkte kwam het drietal met een minuut voorsprong over de Col de Latrape (tweede categorie).

Op de beklimming van Col d’Agnes de vierde berg van de dag, vonden zes man weer aansluiting, waardoor een kopgroep van negen renners na 109 kilometer de top bereikte. Mollema en Sanchez hadden de boot gemist, maar vonden in de bijna vijftig kilometer lange afdaling, met tussendoor de Port de Lers van de derde categorie, toch weer aansluiting.

Vuurwerk bleef uit

Intussen voerde Leopard Trek, de ploeg van de gebroeders Schleck, het tempo in het uitgedunde peloton flink op. De voorsprong van de koplopers, op het hoogtepunt acht minuten, liep snel terug. De kopgroep, inmiddels bestaande uit zestien man, begon met nog tweeënhalve minuut voorsprong aan de slotklim Plateau de Beille, de laatste van zes cols.

Het vooraf voorspelde vuurwerk bleef uit. De uit de kopgroep gedemarreerde Casar hield zelfs nog lang stand. Op een paar speldenprikjes van Andy Schleck na bleven de klassementsmannen vooral naar elkaar kijken. Geletruidrager Thomas Voeckler hield verrassend makkelijk stand.

Sanchez 21 seconden achter Vanendert

Op zeven kilometer van de meet maakte Vanendert een einde aan de patstelling. De Belg reed een strak tempo en zag zijn voorsprong oplopen tot meer dan veertig seconden. Op drie kilometer plaatste Sanchez een tegenaanval, maar de opleving van de Spanjaard kwam te laat. Vanendert hield 21 seconden over op de Euskaltel-kopman en 46 seconden op Andy Schleck, die de sprint van het achtervolgende groepje won en bovendien twee tellen op zijn concurrenten pakte.

Rob Ruijgh was wederom de beste Nederlander en kwam op 2.38 minuten van Vanendert binnen. Laurens ten Dam maakte aanvankelijk ook een sterke indruk, maar kwam in de afdaling van de Col d’Agnes hard ten val. Gehavend kwam hij een minuut voor het verstrijken van de tijdslimiet in de bus binnen. Robert Gesink moest al aan de voet van de slotklim lossen en finishte op bijna vijftien minuten.

De route van de etappe:

De veertiende etappe van de Tour de France van Saint-Gaudens naar Plateau de Beille. Foto http://www.letour.fr/De veertiende etappe van de Tour de France van Saint-Gaudens naar Plateau de Beille. Foto http://www.letour.fr/

Volg ook de dagelijkse tourcolumn van Peter Zantingh.