Uitgelicht zondag

S.O.S. svartskjaer / S.O.S. kleine zeehond (Arne Lindtner Naess, 2008, Noorwegen). Volwaardige jeugdthriller, waar inderdaad een zeehondje in voorkomt, maar ook een bende drugssmokkelaars aan de Noorse kust waar de twaalfjarige Noora met haar ouders woont. De immens weidse cinemascopebeelden wekken al helemaal de indruk dat de doelgroep tot op de laatste vierkante centimeter voor vol wordt aangezien. Ned. 3, 15.30-16.50u.

The Spiderwick Chronicles (Mark Waters, 2008, VS). Fantasy voor de jeugd, gebaseerd op boeken van Tony DiTerlizzi en Holly Black. Kinderen ontdekken een wereld vol trollen, elfen en andere vreemde creaturen en raken betrokken in een leerzame strijd tussen goed en kwaad. Boordevol speciale effecten die succesvol een sprookjeswereld oproepen die zowel betovert als angst aanjaagt. RTL 4, 20.00-22.00u.

Betty (Claude Chabrol, 1991, Frankrijk). Roman van Simenon stond model voor bijtend portret van twee keurige vrouwen - Marie Trintignant en Stéphane Audran - die passieloos bourgeois-huwelijk inruilen voor even gedistingeerd als drankzuchtig zwerversbestaan in hotels. TV 5, 21.05-22.50u.

A Cock and a Bull Story (Michael Winterbottom, 2005, Engeland). Speelse, niet in de Nederlandse bioscopen uitgebrachte film van Winterbottom over acteren en het maken van films. Steve Coogan en Rob Brydon (die beiden ook in The Trip zijn te zien) spelen zichzelf als rivaliserende acteurs in de verfilming van Laurence Sternes roman The Life and Opinions of Tristram Shandy uit 1760. BBC 2, 00.35-02.05u.

Junebug (Phil Morrison, 2005, VS). Clipregisseur manifesteerde zich met dit bioscoopdebuut als een van de vaandeldragers van de Amerikaanse onafhankelijke film. Zorgvuldig drama laat zien hoe een verloren zoon, na een lang verblijf in Chicago, samen met zijn mondaine vrouw terugkeert in de omarming (of is het een wurggreep?) van zijn familie in North Carolina, een typisch zuidelijke Amerikaanse staat. Noord en Zuid staan op gespannen voet. BBC 2, 02.05-03.45u.

Informatief

Podium. Dirigent Jaap van Zweden en musicoloog Theodore van Houten vertellen uitgebreid over de 8e Symfonie van de Russische componist Dmitri Sjostakowitsj. Sjostakowitsj schreef de 8e in de zomer van 1943 tijdens de beslissende oorlogsmaanden na de slag om Stalingrad. De première vond plaats in november 1943. Men verwachtte van de componist een overwinningssymfonie zoals de 7e symfonie een jaar eerder. Het werd echter een beladen symfonie, waarin de verschrikkingen en het verdriet van een volk in oorlog uitgedrukt worden. Ned. 2, 13.00-14.00u.

Themenabend. Thema-avond op Arte gaat vanavond over ‘stromingen in het jodendom’. Om 20.16u. allereerst de Duitse slapstickkomedie Alles auf Zucker, over twee joodse broers die elkaar weer ontmoeten na de val van de Muur, en om 21.45u. een documentaire over de orthodoxe Haredim in Jeruzalem. Om 23.25u. een documentaire over de archeologische schatten ten tijde van koning Salomo. Arte, 20.15-00.05u.

Nature’s great events. Documentaireserie van de BBC over jaarlijks terugkerende natuurfenomenen. Planten en dieren profiteren massaal van de korte zomer in het noordoosten van de Stille Oceaan, langs de kusten van Alaska en British Columbia. In het water veroorzaakt een massa plankton een invasie van zeedieren. Bultrugwalvissen hebben er zelfs een drie maanden durende tocht vanuit Hawaï voor over om zich hier te komen bevoorraden. Canvas, 21.00-21.50u.