Uitgelicht zaterdag

Evelyn (Bruce Beresford, 2002, VS/Duitsland/Nederland/Engeland). Pierce Brosnan was producent én hoofdrolspeler van, op waargebeurde geschiedenis gebaseerd drama over eenvoudige Ierse timmerman die in het Dublin van de vroege jaren vijftig hemel en aarde beweegt om de voogdijschap te heroveren over zijn in weeshuizen ondergebrachte kinderen. Ook met Stephen Rea, Alan Bates, Aidan Quinn. BBC 2, 16.45-18.15u.

Little Man Tate (Jodie Foster, 1991, VS). Regiedebuut van ster-actrice Foster is een tamelijk kleurloos drama over de door jaloezie vergiftigde driehoeksrelatie tussen een hoogbegaafd jongetje, zijn moeder (Foster) en de psychologe Dianne Wiest, die het kind onder haar hoede neemt. Eén, 20.30-22.05u.

The Beautiful Country (Hans Petter Moland, 2004, VS/Noorwegen). De Noorse regisseur van Zero Kelvin verplaatste zich dit keer in de geest van een jonge Vietnamees, die overal wordt verstoten omdat hij de vrucht is van een Vietnamese moeder en een Amerikaanse vader. Hij gaat op zoek naar die vader. Canvas, 23.50-01.50u.

The Pledge (Sean Penn, 2001, VS). Derde regie van Penn is broeierige, ongewone thriller naar vaker verfilmd verhaal van Friedrich Dürrenmatt uit 1958. Detective ontrafelt obsessief de verkrachting van en moord op een klein meisje. Gedreven Jack Nicholson als de detective van wie nooit helemaal zeker is of hij gek aan het worden is. Met Vanessa Redgrave als elegante oma en Harry Dean Stanton als uitgebluste benzinepomphouder. Ned. 2, 00.10-02.05u.

Informatief

360 Geo. Reportage over de Zwitserese juwelenhandelaar Daniel Kl’ay, die al jaren in Brazilië woont en werkt, onder vaak gevaarlijke omstandigheden. Wanneer zijn mijn wordt gesloten vertrekt hij naar smaragdenstad Socoto. Afl. In dem Smaragdbergen von Bahia. Arte, 19.30-20.15u.

De aarde vanuit de hemel. Nieuwe afleveringen van natuurdocumentairereeks van de Franse fotograaf Yann Arthus-Bertrand. Vanaf vandaag vanuit Canada. Onderwerpen zijn het stadje Malartic in Quebec, dat het slachtoffer is van een oude wet uit de tijd van de goudkoorts die mijnbouwondernemingen veel rechten geeft. Daardoor is er in middenin het stadje een gigantische open goudmijn. In de Saint-Lawrence baai bestudeert bioloog Robert Michaud witte dolfijnen (beloega’s). Één, 20.00-20.30u.

Impressionists: Painting and revolution. Documentaireserie waarin kunstkenner Waldemar Januszczak het werk van de Impressionisten onderzoekt. In deze eerste aflevering duikt hij in de achtergronden en inspiraties van vier grondleggers van het Impressionisme: Pissarro, Monet, Renoir en Bazille. BBC 2, 21.00-22.00u.

Amusement

Dowton Abbey. Britse kostuumdramaserie (aflevering 4 van 7) die zich afspeelt op het landgoed Dowton Abbey van de familie Crawley, in 1912. Er arriveert een kermis in het naburige dorp. Mevrouw Hughes wordt herenigd met een voormalige geliefde, die haar opnieuw ten huwelijk vraagt. Met Elizabeth McGovern, Hugh Bonneville, Michelle Dockery e.a. Ned. 2, 20.15-21.10u.

The Graham Norton Show. Talkshow waarin de Ierse komiek Graham Norton met losse pols beroemdheden ontvangt. Vanavond rapper Snoop Dogg, acteur Cuba Gooding Jr., supermodel Elle MacPherson en zanger Cee Lo Green. Comedy Channel, 22.00-23.00u.