Toezichthouders woningcorporaties verdienen nog altijd te veel

Een op de vijf toezichthouders van woningcorporaties verdient meer dan in de branche is afgesproken. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

Woningcorporaties stelden in juli vorig jaar na enkele incidenten een salariscode voor toezichthouders in. Bij kleine corporaties is het maximumsalaris negenduizend euro en bij grote achttienduizend. Sommige toezichthouders krijgen volgens de NOS echter een veelvoud daarvan.

Zo verdient commissaris van de koningin in Zuid-Holland Jan Franssen met zijn bijbaan als voorzitter van de raad van toezicht bij Delta Wonen met 25 duizend euro zo’n tienduizend euro meer dan is toegestaan. Bij corporatie Rochdale met bijna veertigduizend woningen kregen twee interim-toezichthouders in 2009 elk 74 duizend euro, terwijl zeventienduizend normaal is.

Corporaties die meer betalen dan het maximum zeggen dat hun toezichthouders meer werk hebben wegens fusies of bestuurlijke crises. Hoewel corporaties zich horen te houden aan de code, controleert niemand of dit daadwerkelijk gebeurt.

De Woonbond, de landelijke belangenvereniging van huurders en woningzoekenden, noemt het schenden van de salariscode onaanvaardbaar en vindt dat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) de code verplicht moet stellen.