Tien doden bij hinderlaag in tribaal gebied Pakistan

Caption: A soldier keeps guard near a truck transporting ammunition to an army base camp in Tora Warai, a town in Kurram Agency, during a military trip organised for media along the Pakistan Afghanistan border July 10, 2011.The Pakistan Army said on July 4 that it had launched an air and ground offensive against militants in Kurram region on the Afghan border, its first major military operation since the May 2 killing of Osama bin Laden. Picture taken on July 10, 2011. REUTERS/Khuram Parvez (PAKISTAN - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW MILITARY)
Caption: A soldier keeps guard near a truck transporting ammunition to an army base camp in Tora Warai, a town in Kurram Agency, during a military trip organised for media along the Pakistan Afghanistan border July 10, 2011.The Pakistan Army said on July 4 that it had launched an air and ground offensive against militants in Kurram region on the Afghan border, its first major military operation since the May 2 killing of Osama bin Laden. Picture taken on July 10, 2011. REUTERS/Khuram Parvez (PAKISTAN - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW MILITARY) Een Pakistaanse soldaat houdt de wacht bij een militaire basis in Tora Warai in Kurram. Het Pakistaanse leger is bezig met een grootschalig offensief om militanten te verdrijven. Reuters / Khuram Parvez

Bij een hinderlaag in het noordwesten van Pakistan zij tien soennitische inzittenden van een bus door gewapende mannen gedood.

Dat bevestigt een regeringswoordvoerder, meldt persbureau AP. De aanval vond plaats in de regio Kurram, een tribaal gebied aan de Afghaanse grens. Zeven passagiers kwamen ter plaatse om het leven, drie overleden onderweg naar het ziekenhuis. De bus reed door een overwegend shi’itisch gebied.

Wie er achter de aanval zit, is nog niet bekend. De afgelopen jaren vinden er in het gebied vaker dergelijke aanvallen plaats op zowel soennieten als op shi’ieten.

Grootschalig offensief tegen militanten in Kurram

Op 4 juli kondigde het Pakistaanse leger het begin van een grootschalig offensief aan tegen militanten in Kurram. Het doel van het offensief is om militante strijders uit het gebied te verdrijven die zich bezighouden met ontvoeringen en zelfmoordaanslagen op militair personeel en installaties. Of de aanval van vandaag hiermee verband houdt, is niet duidelijk.

Beelden van het offensief in Kurram:

Vorige maand bestempelde de Pakistaanse regering een gebied van zo’n tachtig vierkante kilometer in Kurram als oorlogsgebied. Kurram grenst aan Tora Bora, het voormalige bolwerk van Al-Qaeda in Afghanistan. Gewapende groepen die verdreven werden uit bijvoorbeeld Waziristan hebben hun toevlucht genomen in Kurram na herhaaldelijke drone-aanvallen van het Amerikaanse leger.

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Pakistan.