thuiskoktips

Invriezen

Wie veel zomerfruit heeft van eigen struiken, doet er goed aan een deel in te vriezen. Schoongemaakte, gewassen en gedroogde bessen en frambozen kunnen in plastic bakjes ingevroren worden en later in het jaar tot een prima coulis (vruchtensaus) verwerkt worden bijvoorbeeld, of gebruikt worden in pudding of puddingachtige taart. Om puur te eten zijn ze na bevriezing wat minder geschikt, het fruit wordt zacht en verliest de lekkere beet.

IJs maken

Een ideale manier om in een keer veel bessen te verwerken is door er ijs van te maken. Een rodebessensorbet is niet veel gedoe: kook 600 g geriste rode bessen met 1,5 dl water tot de bessen klappen. Zet een zeef op een pan, giet de bessen erin en stamp ze zo fijn mogelijk. Gooi de resten uit de zeef weg.

Verwarm het bessensap en los er 2 ons suiker en een dessertlepel maizena in op. Laat afkoelen. Draai er in de ijsmachine ijs van, of doe het in een bakje en roer het mengsel gedurende drie uur elk half uur krachtig om.

Ideeën

Wie op ideeën wil komen voor koken met fruit moet onverwijld Jane Grigson’s Fruitbook aanschaffen. Daarin wordt elke fruitsoort behandeld en verwerkt tot puddingen, taarten, jams en dranken, maar ook spelen de verschillende fruitsoorten hun rol in hartige gerechten en dat is ook wel eens leuk.

Ook veel aanwijzingen van wat te doen met het fruit als het in overvloed aan de struiken hangt (of op de markt ligt) zijn te vinden in Wilde venkel en rabarber, het boek waaruit ook het recept hiernaast afkomstig is, van Caroline Zeevat en Ans Withagen. Daar kom je bovendien te weten wat te doen met al het andere dat de moestuin voortbrengt, van tuinbonen en hun peulen tot aardperen en walnoten.

Rode kool uit de metropool

Het tijdschrift Noorderbreedte brengt in samenwerking met Platform GRAS een speciaal voedselnummer uit, waarin gekeken wordt hoe het in de noordelijke provincies staat met het moderne ideaal van lokaal voedsel produceren. De uitgave is getiteld Rode kool uit de metropool. Heeft buurtvoedsel de toekomst? Noorderbreedte en GRAS gaan verder na in hoeverre producten die al jaren dichtbij huis worden geteeld zijn terug te vinden in de supermarkt. Daarnaast valt er in het nummer veel te lezen over de ideeën van architecte Carolyn Steel, schrijfster van de bestseller De hongerige stad, die met de Regiovisie Groningen-Assen heeft meegedacht over een regionaal voedselbeleid.

De publicatie is op te vragen via stichting@noorderbreedte.nl