Strijd aan Libische front gaat door, ‘tien opstandelingen gedood’

Een Libische soldaat van het leger van Gaddafi bij een checkpoint in de stad Zintan, die nog onder controle staat van Gaddafi. Foto Reuters / Louafi Larbi

Terwijl de internationale gemeenschap probeert een einde te maken aan het slepende conflict in Libië, gaan de gevechten tussen Gaddafi’s leger en de opstandelingen gewoon door. Tien opstandelingen zouden daarbij gedood zijn.

De gevechten concentreren zich de laatste dagen rond in de bergen in het westen van Libië en rond de strategische oostelijke stad Brega. De opstandelingen voerden volgens een medische functionaris uit Brega gisteravond een aanval op de stad uit en zouden daarbij vier soldaten van Gaddafi gevangen hebben genomen. Het is onduidelijk of er bij de aanval op Brega doden zijn gevallen. Rondom de stad kwamen wel tien opstandelingen om het leven door landmijnen.

In het bergachtige westen van Libië gingen de gevechten tussen regeringstroepen en de opstandelingen vanochtend ook door. Een verslaggever van persbureau Reuters maakte melding van geweer- en artillerievuur rondom het stadje Bir Ayad, dat vijftien kilometer ten zuiden van Bir Ghanam ligt. Bir Ghanam zelf ligt weer op ongeveer tachtig kilometer van Tripoli en is vanaf de hoofdstad gezien de dichtstbijzijnde stad die onder controle van de opstandelingen is.

Hoewel de gevechten aan het front dus door gaan, zocht de internationale gemeenschap gisteren op een top over Libië in Istanbul naar een politieke oplossing voor het conflict. De landen van de Libië Contact Groep besloten een VN-gezant naar Tripoli te sturen om Gaddafi een staakt-het-vuren aan te bieden. Voorwaarde is dan wel dat de Libische leider aftreedt, iets wat hij tot nu toe consequent heeft geweigerd.