Stresstest: 8 van de 90 banken zijn niet solide

Voor acht Europese banken dreigt een faillissement bij een nieuwe economische crisis. Zestien andere banken lopen grote risico’s. Vier Nederlandse banken ING, ABN Amro, SNS en Rabobank staan er goed voor.

Dat blijkt uit de resultaten van een stresstest bij negentig Europese banken. De resultaten zijn gisteren bekendgemaakt door de Europese Bankautoriteit (EBA), de toezichthouder op de Europese bankensector. Vorig jaar zakten zeven banken.

Met de test wordt beoordeeld hoe banken ervoor zouden staan bij een nieuwe crisis. In dat scenario dalen onder meer de huizenprijzen, stijgt de werkloosheid en worden de staatsobligaties die banken in bezit hebben minder waard. Uit de test blijkt of een bank voldoende eigen vermogen heeft, het zogeheten kernkapitaal. Bij 5 procent is een bank geslaagd. Zestien banken slaagden net met een kernkapitaal tussen de 5 en 6 procent. Nederlandse banken scoren allemaal boven de 7 procent.

De acht banken die gezakt zijn voor de test – vijf Spaanse, twee Griekse en een Oostenrijkse – komen in het scenario van de EBA bij elkaar 2,5 miljard euro kapitaal tekort. Met de resultaten hoopt de EBA rust en stabiliteit te creëren op de financiële markten. Als duidelijk is hoe de banken er voor staan, is ook helder welke maatregelen genomen moeten worden in het geval van een nieuwe crisis.

In de test is de EBA uitgegaan van een waardevermindering van ruim 36 procent van de Griekse staatsobligaties die de Europese banken in bezit hebben. Uit de gegevens blijkt dat de negentig geteste banken samen 98,2 miljard euro aan Griekse schuld hebben. Hiervan is 67 procent in handen van Griekse banken. De vier Nederlandse banken hebben ruim 1,4 miljard euro aan Griekse obligaties.

In het nieuws: pagina 4-5