Salarissen topbestuurders stijgen weer na twee ‘magere’ jaren

Topbestuurders van ondernemingen verdienden vorig jaar ruim acht procent meer dan in 2009. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de salarissen bij ruim 150 grote bedrijven.

Het oplopen van de salarissen vorig jaar komt na twee jaren waarin directeuren hun inkomen fors zagen teruglopen. Dankzij de stijging van 2010 verdient een topbestuurder van een grote onderneming nu gemiddeld een miljoen euro.

De bestuurders danken hun hoge inkomen vooral aan de uitkering van hogere bonussen en de toewijzing van extra prestatieaandelen. In 2008 en 2009 waren die bedragen juist aanzienlijk gedaald. Die jaren zagen de bestuurders hun inkomen met respectievelijk 18 en 19 procent dalen.

De vaste salarissen van de bestuurders zijn de afgelopen drie jaar nauwelijks gestegen. De bestuurders van wie de bonussen of prestatieaandelen het snelst opliepen, zijn ook degenen die vorig jaar het meeste verdienden. Topman Peter Voser van Shell ontving met ruim tien miljoen euro het hoogste bedrag.