Pimp in de hip hop

Paula Jai Parker as Lexus (in shadow) and Terrence Howard as DJay in a scene from HUSTLE & FLOW, written and directed by Craig Brewer. Photo Credit: Alan Spearman / Crunk Pictures
Paula Jai Parker as Lexus (in shadow) and Terrence Howard as DJay in a scene from HUSTLE & FLOW, written and directed by Craig Brewer. Photo Credit: Alan Spearman / Crunk Pictures

Hustle & Flow (Craig Brewer, 2005)Net5, 0.10-2.25 uur

Menig rapper heeft al geprobeerd om ook acteur te worden. Ice T is net zo bekend van zijn snoeiharde platen als van de politieserie Law and Order. Ook Ice Cube heeft een indrukwekkend filmoeuvre op zijn naam staan. In de artistiekere sector duikt rapper Mos Def geregeld op. Maar vaker blijft het filmsucces beperkt tot semi-autobiografische films, waarin ze zichzelf kunnen spelen, zoals Eminem in 8 Mile of 50 Cent in Get Rich or Die Tryin’.

Andersom werkt toch beter: een grote acteur die een rapper speelt. Terence Howard die de kleine pooier Djay speelt in Hustle & Flow (2005) is een van de beste Amerikaanse acteurs van dit moment. Hij viel al eerder op in de Oscarwinnaar Crash. In Hustle & Flow is hij op zijn best. Toch had de acteur twijfels of hij de rol moest accepteren, omdat de film aan zoveel stereotypen beantwoordt over zwart Amerika en omdat hij zo’n onaangenaam personage speelt.

Maar zoals Howard hem speelt is Djay veel meer dan dat. De acteur zet hem neer als een kwetsbare, eenzame, zielige figuur – het tegendeel van de stoere gangsta rapper. Djay is zijn werk als pooier zat, zijn zaken lopen terug, en hij wil zijn leven een wending geven door door muziek te gaan te maken. Daarom klampt hij zich vast aan producer Skinny Black, die hem nauwelijks ziet staan.

Hustle & Flow leek de doorbraak te worden van regisseur Craig Brewer. Maar hij sloeg de plank mis met het verwante Black Snake Moan en werkt nu aan de remake van dansfilm Footloose. Hustle & Flow is en blijft een van de beste hiphop films die er zijn; een kleine klassieker.

Peter de Bruijn