Papandreou: Europa moet wakker worden om oplossing Griekse crisis te bedenken

Caption: Greek Prime Minister George Papandreou, gives a speech during a European Socialist parties conference, in Athens, on Friday, July 1, 2011. Papandreou is urging the European Union to deliver on promises to provide more rescue loans, after Greece approved a massive austerity package that triggered riots and tested his party's unity. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Caption: Greek Prime Minister George Papandreou, gives a speech during a European Socialist parties conference, in Athens, on Friday, July 1, 2011. Papandreou is urging the European Union to deliver on promises to provide more rescue loans, after Greece approved a massive austerity package that triggered riots and tested his party's unity. (AP Photo/Petros Giannakouris) De Griekse premier George Papandreou op archiefbeeld. Foto AP / Petros Giannakouris

Het is de hoogste tijd dat Europa wakker wordt en op zoek gaat naar een levensvatbare oplossing voor de Griekse schuldencrisis.

Dat zegt de Griekse premier George Papandreou in een interview dat morgen in de Griekse krant Kathimerini verschijnt, meldt persbureau AFP. Als die oplossing niet gevonden wordt, zal de eurozone daaronder lijden. Volgens Papandreou is er “in deze fase” van de besprekingen met de Europese leiders “geen ruimte meer voor mensen die angst zaaien en daarvan profiteren”.

Eurozone onder druk door angst voor besmettingsgevaar crisis

Papandreou benadrukt wel dat Griekenland niet in gebreke zal blijven en dat de gesprekken met de trojka - het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank - zich nu richten op een lange termijn oplossing van de Griekse schuldencrisis.

Op 21 juli vergaderen de Europese leiders in Brussel om een levensvatbare oplossing te bedenken om de Griekse schuld van 350 miljard euro te verlichten. De top in Brussel staat onder druk van de financiële markten die bang zijn dat de schuldencrisis zal overwaaien naar andere landen zoals Spanje en Italië en daarmee een bedreiging kan vormen voor de stabiliteit van de eurozone.

Onenigheid over tweede noodpakket aan Griekenland

De voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy kondigde gisteren het spoedberaad op 21 juli aan vanwege de onenigheid tussen de lidstaten van de eurozone over de concrete invulling van het tweede reddingsplan voor het noodlijdende Griekenland. De Europese ministers van Financiën zullen over de toekenning van een lening van twaalf miljard euro van de EU en het IMF beslissen, maar ook nemen zij dan een nieuw leningenpakket van zo’n honderd miljard euro dat Griekenland tot 2015 zou kunnen ondersteunen onder de loep.

Vorig jaar kreeg Griekenland van de EU en het Internationaal Monetair Fonds honderdtien miljard euro steun in de vorm van leningen. Voorwaarden van die steun waren onder andere sterke bezuinigingen en privatisering van staatsbedrijven.