Oudere langer zelfstandig? Als huisarts helpt

Het aantal ouderen groeit, maar het aantal ouderen in een verzorgings- of verpleeghuis daalt. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS (NRC Handelsblad, 11 juli). De ouderen van nu zijn gezonder. Daardoor leven ze ook langer. Ik zie dat om me heen. Mijn moeder van 85, bijvoorbeeld, leeft zelfstandig en is gezond.

Een ongelukkige val van haar fiets bracht veranderde dat, begin dit jaar. De röntgenfoto toonde een scheur in haar schaambeen. De arts zei dat dit met drie maanden „wel genezen zou zijn”. De therapie bestond uit bewegen – lopen dus.

Het ging helaas helemaal niet goed. Lopen ging niet beter. De pijn werd niet minder. Mijn moeder viel opeens vier kilo af. De huisarts liet niet van zich horen. Het was dat wij, de kinderen, aandrongen op een tweede röntgenfoto en een bloedonderzoek. De huisarts liet met zichtbare tegenzin een bloedtest doen. Hij zei dat het verlies van vier kilo wel „door de pijn zou komen”.

Uiteindelijk bleek dat er niets was hersteld in het schaambeen. De Hb-waarde was helemaal niet goed. Mijn moeder kreeg op ons aandringen een sterkere pijnstiller. Ze is pijnvrij. Daardoor gaat het lopen stukken beter. Door de medicatie voor bloedarmoede heeft ze meer energie. Ze blaakt weer van gezondheid, maar het is teleurstellend en zorgwekkend om te moeten constateren dat de huisarts verstek heeft laten gaan. Tachtigplussers kunnen zeker lang(er) zelfstandig leven, maar alleen met de aanwezigheid van een alerte huisarts.

Cecile Raat

Utrecht