Op zijn Frans, met frivole frappes

Uit de wereld van Guy de Maupassant11 afl.€ 14,95

Treedt binnen in de wereld van de galante avontuurtjes, bevolkt door dames met pijpekrullen in ruisende gewaden met decolletés en heren met opgekrulde knevels wier hormonale driften zelden gericht zijn op hun eigen echtgenote. Dit is, kortom, de wereld van Guy de Maupassant, de negentiende-eeuwse verteller die een buitengewoon veelzijdig oeuvre bij elkaar schreef, maar toch vooral is blijven voortleven door zijn contes – korte verhalen, waarin een anekdotische situatie uitmondt in een frivole frappe, met een gracieus soort omhaal van woorden en een speelse kijk op de mores in de gegoede Parijse kringen van toen. Joie de vivre, zeg maar, met heel wat oh la la.

Met een ruimhartig budget heeft de TROS tussen 1976 en 1985 elf tv-versies gemaakt van De Maupassant-verhalen, hapklaar bewerkt door scenarist Anton Quintana en gespeeld door de beste acteurs van het land. Daarna ging de omroep liever met de veel goedkopere Joop van den Ende in zee voor series als De fabriek en Herenstraat 10. Maar toen het van zijn superieuren nog mocht, wist projectleider en regisseur Jan Keja daar volop van te profiteren. Nu ze zo’n dertig jaar na dato alle elf in een dvd-box zijn verzameld, zien ze er nog steeds weelderig uit – opgenomen op fraaie, Frans ogende locaties. De nogal langdurig meanderende landschapsscènes verraden soms dat ook Keja verrukt was geraakt van de beelden die hij schiep, maar aan de andere kant heeft het ook wel iets weldadigs dat er zo veel tijd wordt genomen om vredig roeiende Parijzenaars te laten zien.

Keja ging destijds prat op de „lekkere sfeertjes” die hij kon creëren. Dat blijkt het mooist uit de mijlpaal van de serie: de aflevering De vlieg die in 1978 zelfs werd bekroond met een Emmy Award. Bijna plotloos worden daarin de zonnige boottochtjes vertoond van vijf jongens die sterk aan Titaantjes doen denken. Nescio, maar dan met erotiek, want er komt een guitig meisje bij dat eerst alleen maar het vriendinnetje van de beau garçon is, maar allengs ook de andere vier verleidt. In de hoofdrollen: Teuntje de Klerk en Derek de Lint.

De vrouwen zijn bij De Maupassant doorgaans degenen die de zonde veroorzaken, en de mannen vaak de onnozele halzen die zich machteloos laten meeslepen. Maar dat maakt de heren nog niet onschuldig. In de salons waarin veel verhalen zich afspelen, geldt de regel dat een man zonder maîtresse niet fatsoenlijk is, maar lui.

Deze bezienswaardige serie laat dat zien in afleveringen van sterk wisselende lengtes en een staalkaart van gerenommeerde acteurs uit de jaren zeventig en tachtig, onder wie ook Anne-Wil Blankers, Marijke Merckens en Pleuni Touw, de bekoorlijkste actrices van toen.

HENK VAN GELDER