‘Olympische Spelen in 2028 kosten Nederlandse staat 2 miljard’

Mocht Nederland in 2028 de gastheer worden van de Olympische Spelen, kost dat de staat twee miljard euro.

Dat is volgens RTL Nieuws de belangrijkste conclusie uit een eerste concept van een kosten- en batenanalyse die het ministerie van Volksgezondheid heeft laten uitvoeren.

Het adviesbureau dat de analyse heeft gemaakt, heeft de directe kosten en indirecte kosten zoals die aan nieuwe infrastructuur uitgezet tegen de opbrengsten uit bijvoorbeeld de kaartverkoop en de verkoop van uitzendrechten. Dat levert uiteindelijk een negatief bedrag op van twee miljard euro.

RTL Nieuws rekende ter vergelijking de kosten van de Olympische Spelen in 1928 na. Die kostenpost komt overeen met 12.700 euro. In een reactie laat PVV-er Richard de Mos weten dat dit “veel geld is in tijden van crisis” en dat dit het eigenlijk “niet waard” is. Volgens Renske Leijten van de SP is het nog maar de vraag of het bij twee miljard euro blijft.