‘Obama oprecht bezorgd over Tibet’

Caption: (FILES) Photo dated February 18, 2010 shows Tibetan spiritual leader the Dalai Lama speaking to the media outside the White House after his meeting with US President Barack Obama in Washington. US officials said on July 15, 2011 that Obama will meet on July 16 with the Dalai Lama at the White House, defying warnings by China not to meet with Tibet's exiled spiritual leader. The announcement came after US lawmakers criticized Obama for what was widely believed to be a decision not to meet the Dalai Lama, who winds up a nearly two-week visit to Washington on Saturday. AFP PHOTO/FILES/Tim Sloan
Caption: (FILES) Photo dated February 18, 2010 shows Tibetan spiritual leader the Dalai Lama speaking to the media outside the White House after his meeting with US President Barack Obama in Washington. US officials said on July 15, 2011 that Obama will meet on July 16 with the Dalai Lama at the White House, defying warnings by China not to meet with Tibet's exiled spiritual leader. The announcement came after US lawmakers criticized Obama for what was widely believed to be a decision not to meet the Dalai Lama, who winds up a nearly two-week visit to Washington on Saturday. AFP PHOTO/FILES/Tim Sloan De Dalai Lama na de ontmoeting met Barack Obama februari vorig jaar. Foto AFP / Tim Sloan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn “oprechte bezorgdheid” uitgesproken over de mensenrechten in Tibet.

Dat vertelde de Dalai Lama nadat hij een klein uur met de president gesproken had in het Witte Huis, meldt persbureau AFP. Volgens de Tibetaanse spiritueel leider is Obama “de leider van de grootste democratie in de wereld en daarom maakt hij zich zorgen om de fundamentele menselijke waarden, de mensenrechten en religieuze vrijheid van meningsuiting”, ook die in Tibet.

Het Witte Huis bevestigt dat het privé-bezoek van de Dalai Lama aan Obama laat zien dat de Verenigde Staten de Tibetaanse cultuur willen behouden en mensenrechten willen beschermen. Maar de president benadrukte ook de voor Amerika zeer belangrijke economische band met China. Obama ontmoette de Dalai Lama vorig jaar februari voor het laatst.

Gisteren, toen de ontmoeting werd aangekondigd kon de komst van de Tibetaanse geestelijk leider aan Washington op stevige kritiek rekenen van China. Een woordvoerder van de Chinese regering liet weten dat de VS “trouw moeten blijven aan hun verplichting om Tibet te erkennen als een onderdeel van China”, daarnaast moet Washington zich niet “mengen in de buitenlandse aangelegenheden van China”.

De Dalai Lama ontvluchtte in 1959 Tibet en leeft in ballingschap in India. Hij mag van de Chinese autoriteiten terugkeren naar Tibet als hij zijn separatistische activiteiten staakt en accepteert dat Tibet onderdeel is van China.