Ministerie faalde bij Zeeuwse korpschef

Het ministerie van Binnenlandse Zaken had in 2008 een disciplinair of strafrechtelijk onderzoek moeten instellen naar de toenmalige Zeeuwse politiekorpschef Fup Goudswaard. Ook faalde het ministerie bij de bescherming van betrokken klokkenluiders. Dat stelt de Commissie Integriteit Overheid (CIO) in een rapport over de kwestie.

Goudswaard werd in 2008 geschorst nadat onderzoek van inlichtingendienst AIVD had uitgewezen dat hij chantabel was. Hij had buitenechtelijke relaties met ondergeschikten. De politieman werd vorig jaar ontslagen.

De toenmalige chef van de Zeeuwse recherche was één van de twee klokkenluiders die de kwestie bij het ministerie hadden gemeld. Hij stapte naar de CIO met het verzoek de rol van het ministerie te onderzoeken, nadat een onderzoekscommissie had geconcludeerd dat er niet veel mis was met de integriteit van Goudswaard.

De integriteitscommissie concludeert nu dat de klokkenluiders gelijk hadden en dat het ministerie hen onvoldoende in bescherming heeft genomen. „Het beeld wordt bevestigd dat het met ‘klokkenluiders’ in de regel niet goed afloopt”, schrijft de commissie.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) heeft de CIO in een brief geschreven het niet eens te zijn met de bevindingen van de commissie. „Die zijn op een aantal punten feitelijk niet juist”, zegt een woordvoerder van het ministerie. Het ministerie kan het rapport naast zich neerleggen. De CIO adviseert alleen.