Kruisbessentaart

Kruisbessen worden al gauw verwerkt tot jam of gelei. Het lijkt zo logisch om dat met ze te doen. Maar in het aantrekkelijke moestuinboek Wilde venkel & rabarber, van Ans Withagen en Caroline Zeevat trof ik dit recept voor kruisbessentaart. De taart lijkt sterk op een taart die ik wel eens met pruimen maak, bewaar het dus goed voor in de pruimentijd. In plaats van boter kan voor de vulling ook slagroom gebruikt worden.

Kruisbessentaart

Voor het korstdeeg

125 g boter, 80 g witte basterdsuiker, 1 ei, 250 g bloem,

snufje zout, aluminiumfolie of bakpapier

Roer de boter met de suiker en het snufje zout door elkaar tot een zachte substantie. Roer er het ei door. Voeg de bloem toe, roer met een houten lepel tot alles zo goed mogelijk gemengd is. Kneed op het laatst met een eetlepel koud water het deeg met de hand tot een samenhangende bal. Leg die, in plasticfolie gewikkeld, ten minste een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een springvorm van 24 cm doorsnee in met een beetje zonnebloemolie. Rol het deeg uit en bekleed de vorm daarmee. Leg aluminiumfolie of bakpapier op het deeg en strooi daarin oude peulvruchten of bakknikkers om het deeg op zijn plaats te houden tijdens het bakken. Bak het tien minuten in de hete oven. Verwijder de vulling en bak nog vijf minuten.

Voor de vulling

150 gr zachte boter, 135 gr suiker, 2 losgeklopte eieren, rasp van een ½ citroen, 100 gr amarettikoekjes, 75 gr gemalen amandelen, 25 gr zelfrijzend bakmeel, 500 gr kruisbessen

Klop de boter met 120 gram suiker zacht. Klop de eieren los en roer ze, eventueel met een mixer, door het botermengsel. Voeg de citroenrasp, de verkruimelde amaretti, de gemalen amandelen en het bakmeel toe en meng goed. Giet deze vulling in de voorgebakken taartbodem.

Leg de kruisbessen hier bovenop en bestrooi ze met de rest van de suiker. Draai de oven hoger, naar 190 graden en laat de taart ongeveer 40 minuten bakken, de vulling moet gerezen en bruin zijn.

De taart is lekker als hij nog een beetje warm is.