Kortkolom kunst

Filmmuziek stomme film in kelder gevonden

Birmingham. In de kelder van de muziekbibliotheek van Birmingham zijn ongeveer vijfhonderd vergeten filmcomposities teruggevonden. Dat meldt de Britse krant The Guardian. De muziekstukken werden geschreven voor stomme films, waaronder enkele van Charlie Chaplin. De teruggevonden composities zijn gemaakt voor kleine orkesten en werden ruim tachtig jaar geleden live opgevoerd tijdens filmvertoningen. De aangetroffen Marche Grotesque uit 1916 lijkt speciaal voor Chaplin te zijn geschreven door de componist Cyril Thorne. De andere filmmuziek werd niet voor een specifieke film geschreven en werd voor meerdere films gebruikt. Bij de bibliotheek weten ze niet waar de collectie vandaan komt. (Novum)

Beroemde Banksy per ongeluk overschilderd

Bristol. Een beroemd kunstwerk van graffitikunstenaar Banksy is per ongeluk overschilderd. De gorilla met een roze masker verdween in Bristol onder een laag verf op de muur van een nieuw islamitisch cultureel centrum. De eigenaar van het gebouw realiseerde zich niet dat het om een graffitiwerk van Banksy ging. „Ik wist niet dat het enige waarde had, daarom schilderde ik eroverheen. Het spijt me heel erg als mensen boos zijn”, zei hij tegen de BBC. De man is bereid te onderzoeken of de verflaag verwijderd kan worden. Banksy begon begin jaren negentig in Bristol met het maken van graffiti. (Novum)