Kort economie

VS: vertrouwen van consumenten daalt

Amsterdam. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in juli veel harder dan verwacht gedaald, zo blijkt vrijdag uit voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan. De index voor het vertrouwen bedraagt medio juli 63,8, tegen 71,8 eind juni. Door Dow Jones geraadpleegde economen verwachtten dat de index zou uitkomen op 71. De inflatieverwachting voor de komende twaalf maanden onder Amerikaanse consumenten bedraagt in juli 3,4 procent. Uit cijfers van de Amerikaanse Federal Reserve blijkt bovendien dat de industriële productie in de VS minder sterk is gestegen dan verwacht. De productiegroei in de maand juni kwam uit op 0,2 procent. Economen hadden gerekend op een groei van 0,3 procent. (Dow Jones).

Rechtszaak dreigt voor Apple in Zuid-Korea

Seoul. Een Zuid-Koreaanse advocaat en fanatieke iPhone-gebruiker is een juridisch gevecht begonnen tegen Apple, omdat het toestel de locatie van de gebruiker kan doorgeven. Kim Hyeong-seok zei gisteren dat zo’n 16.000 Koreanen zich al hebben aangesloten bij een collectieve rechtszaak tegen het Apple-concern, die hij begin augustus aanhangig wil maken. De Koreaanse divisie van Apple heeft de 36-jarige advocaat al een schadevergoeding van 668 euro moeten betalen. Kim Hyeong-seok stelde dat de tracking van iPhone-gebruikers een inbreuk was op zijn recht op privacy en „stress” bij hem veroorzaakte. Dit belet hem niet zijn iPhone 4 en iPad te blijven gebruiken. „Ik hou van Apple”, zo liet de advocaat telefonisch weten. (AP)