‘Komende week noodmast naar Hoogersmilde’

Een noodmast uit Amsterdam wordt komende week naar de omgeving van Hoogersmilde vervoerd om de problemen met de ontvangst van radio- en tv-zenders te verhelpen. Dat meldde een woordvoerder van Tennet gisteravond aan persbureau Novum.

Tennet is de aandeelhouder van de eigenaar van de gisteren ingestortte zendmast, Novec. In het Drentse Hoogersmilde stortte het bovenste deel van de zendmast gistermiddag in in na een brand in de televisiemast. De stroom is van de toren gehaald. Op last van de brandweer werd gisteren ook de zendmast van Lopik uitgezet, nadat daar in de nacht van donderdag op vrijdag een kleine brand woedde. Door de incidenten zijn in grote delen van Nederland Radio 1 tot en met 4 niet meer te ontvangen via de FM. In de noordelijke provincies hebben mensen geen Digitenne meer.

De noodmast moet er nu voor gaan zorgen dat de problemen met de radio- en tv-ontvangst in grote delen van Nederland verholpen worden. De noodmast is ongeveer honderd meter hoog, terwijl de oude mast in Hoogersmilde 294 meter lang was. Omdat de noodmast lager is worden volgens Tennet niet alle problemen met de ontvangst verholpen. Waar de mast komt te staan is nog onduidelijk. Omdat onder meer de vergunningverlening nog geregeld worden duurt het vermoedelijk minstens een week voordat het noodapparaat in bedrijf kan worden genomen.

De brand in het afgebroken deel van de zendmast in Hoogersmilde duurde gisteravond omstreeks elf uur nog altijd voort. Omdat in de los gekomen buis elektriciteitsdraden zitten elektriciteitsdraden die moeilijk uit te zetten zijn, heeft de brandweer besloten het bovenste, afgebroken deel van de zendmast gecontroleerd uit te laten branden.

In Lopik neemt zendmastereigenaar Novec sinds vanochtend vroeg noodmaatregelen genomen om radiozenders weer in de lucht te krijgen. Een woordvoerder van Tennet meldde vanochtend aan persbureau Novum dat een aantal zenders alweer te beluisteren is. In de loop van de dag moeten steeds meer zenders weer te beluisteren zijn. De zendmast in Lopik is nog altijd buiten gebruik en kan pas weer aan als er meer duidelijkheid is over de omvang van de schade.