KNMI: na extreem droge lente volgt nu natte zomer

De lente was extreem droog, maar er viel de laatste dagen zeer veel neerslag en de regenval zal nog wel even doorgaan. Vanaf volgende week is de zomer van 2011 volgens het KNMI zelfs natter dan gemiddeld.

Toch is er nog altijd een neerslagtekort, schrijft NRC Handelsblad vandaag. Anders gezegd: sinds 1 april – de dag dat het KNMI elk jaar begint met het berekenen van het neerslagtekort – is er meer water verdampt dan er aan regen is gevallen. April en mei waren zelfs extreem droog, droger dan het recordjaar 1976, het jaar van grote natuurbranden en misoogsten.

Sinds eind mei echter houden regenval en verdamping elkaar in evenwicht. Deze week kwam de omslag, en met de verwachte regen van de komende twee weken duikt 2011 onder het gemiddelde. Zou het KNMI niet al in april, maar pas in mei beginnen met rekenen, dan zou er volgende week sprake zijn van een overschot aan regenval dit seizoen.

Afgelopen april viel er slechts 78 millimeter regen. Het was één van de droogste aprilmaanden sinds het KNMI is gaan meten. Ook in mei viel er weinig neerslag, maar die maand was niet heel uitzonderlijk.

Juli is wel extreem, maar dan aan de andere kant van het spectrum: de eerste twee weken viel er 1.179 millimeter regen. De afgelopen drie dagen is er meer regen gevallen dan dat er normaal in heel juli valt. Van dinsdag tot en met donderdag viel op een aantal plaatsen honderd tot ruim 130 millimeter. Normaal valt er in de hele maand juli gemiddeld 73 millimeter. Als er in de resterende twee weken evenveel valt als in het eerste deel van de maand – wat overigens niet heel waarschijnlijk is – is er sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo’n natte julimaand geweest. Het KNMI verwacht vanaf vanmiddag weer regen.