Jemenitische protestleiders presenteren overgangsregering in Sana’a

Elders in Sana'a werd vandaag weer in demonstraties het aftreden van president Saleh geëist. Foto Reuters / Suhaib Salem

Protestleiders hebben vanmiddag in de Jemenitische hoofdstad Sana’a een overgangsregering gepresenteerd die de macht van president Saleh zou kunnen overnemen. Volgens de Jemenitische regering keert Saleh echter snel terug uit Saoedi-Arabië.

Een comité van de Revolutionaire Jeugdraad presenteerde vanmiddag een regeringsraad van zeventien prominente Jemenieten die afkomstig zijn uit verschillende politieke partijen en stammen. Generaal Abdullah Ali Elaiwa, een voormalig minister van Defensie, wordt als het aan het comité ligt de hoogste legercommandant en rechter Faheem Abdullah Muhsen zou aan het hoofd van de rechtspraak moeten komen te staan.

Of de regeringsraad daadwerkelijk aan de macht zou komen bij een vertrek van Saleh is de vraag omdat de raad niet samenwerkt met officiële oppositiepartijen uit Jemen. De raad wil dat niet omdat de Jemenitische oppositie onderhandeld heeft met het regime van Saleh.

Saleh verblijft momenteel in Saoedi-Arabië en wordt daar nog altijd behandeld voor wonden die hij opliep tijdens een aanval op zijn presidentiële paleis. Hoewel het comité wil dat de vandaag gepresenteerde regeringsraad de macht in Jemen overneemt, zei de Jemenitische viceminister van Informatie vanmiddag tegen persbureau AFP dat Saleh “zeer binnenkort” zal terugkeren naar Jemen omdat hij in goede gezondheid zou verkeren. Aan de geloofwaardigheid van de aankondiging mag worden getwijfeld omdat het regime de afgelopen weken al verschillende keren ten onrechte beweerde dat Saleh snel zou terugkeren.