Japan sluit kernreactor na optreden technische fout

Arbeiders aan het werk in een fabriek van TEPCO, de exploitant van het nucleaire complex Fukushima. Foto Reuters / Toru Hanai

Japan sluit een kernreactor op het nucleaire complex Ohi in het westen van het land. In de reactor trad vanochtend vroeg een technische fout op, waarna de autoriteiten besloten de reactor uit voorzorg te sluiten.

De druk in een tank van de reactor, waarin boorzuur water zit, nam gisteravond plotseling snel af en bleef een tijdlang laag. Hoewel de druk inmiddels weer op normaal niveau zit, zei exploitant Kansai Electric Power Co aan de veiligheid de “topprioriteit” te willen geven en daarom tot sluiting van de reactor over te gaan. Door het technisch mankement kwam geen radioactief materiaal vrij.

De kernreactor, die 350 kilometer ten westen van Tokio ligt, wordt vanmiddag om twee uur Nederlandse tijd gesloten. Daarna zoekt Kansai Electric Power Co nog uit hoe de fout heeft kunnen optreden. De sluiting van de reactor is een nieuwe tegenvaller voor de Japanse energievoorziening, want vooral door de problemen van de afgelopen maanden bij kercentrale Fukushima zijn nu nog maar achttien van de 54 kernreactoren in Japan actief.