Iran wil samenwerken met Argentinië over aanslag op joodse organisatie in 1994

Iran's Defence Minister Ahmad Vahidi speaks to members of the media outside the Military Aviation headquarters in Santa Cruz in this still image taken of a video output by Unitel TV on May 31, 2011. Vahidi who was visiting Bolivia at the invitation of the Ministry of Defence was asked to leave the country on Tuesday after Argentina claimed he was involved in a 1994 attack on a Jewish center in Buenos Aires, according to the foreign ministry in Bolivia. REUTERS/Unitel TV via REUTERS/David Mercado (BOLIVIA - Tags: CIVIL UNREST MILITARY POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Iran's Defence Minister Ahmad Vahidi speaks to members of the media outside the Military Aviation headquarters in Santa Cruz in this still image taken of a video output by Unitel TV on May 31, 2011. Vahidi who was visiting Bolivia at the invitation of the Ministry of Defence was asked to leave the country on Tuesday after Argentina claimed he was involved in a 1994 attack on a Jewish center in Buenos Aires, according to the foreign ministry in Bolivia. REUTERS/Unitel TV via REUTERS/David Mercado (BOLIVIA - Tags: CIVIL UNREST MILITARY POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS De huidige Iraanse minister van Defensie Ahmad Vahidi wordt verdacht van betrokkenheid bij de bomaanslagen in Buenos Aires in 1994 . Foto Reuters / Unitel TV

Iran is bereid om een “constructieve dialoog” te voeren en “samen te werken met de Argentijnse regering om licht te werpen” op de aanval op de joodse organisatie Asociación Mutual Israelita Argentina (AMIA) in 1994 in Buenos Aires. Hierbij kwamen 85 mensen om.

Dat heeft het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring laten weten, meldt persbureau AFP. Hierin veroordeelt Teheran “alle terroristische daden, met name die tegen de AMIA” en betuigt de regering “haar solidariteit met de families van de slachtoffers”. De Argentijnse Justitie verdenkt Teheran ervan betrokken te zijn bij de voorbereidingen van de bomaanslagen in de Argentijnse hoofdstad.

Bij twee bomaanslagen in Buenos Aires, waaronder bij de AMIA, vielen naast de 85 doden ook zo’n driehonderd gewonden. Hieronder zijn beelden te zien van de nasleep van de aanslagen:

Teheran wil met de samenwerking voorkomen “dat het strafrechtelijk onderzoek de verkeerde kant op gaat”. Argentinië kondigde in mei een nieuw proces aan tegen verschillende ambtenaren en politiemensen die steekpenningen zouden hebben aangenomen om het onderzoek naar de bomaanslagen te saboteren. De Argentijnse regering heeft Iraanse functionarissen, waaronder de huidige minister van Defensie Ahmad Vahid, ervan beschuldigd de aanval goedgekeurd te hebben. Iran heeft altijd betrokkenheid bij de bomaanslag op de AMIA ontkend.