Insecten tellen op nummerborden, onzin of niet?

Uiteenspatten op het spatbord, nee, de kentekenplaat van een auto. Als er dan toch een eind aan het leven moet komen, dan maar liever daar.

Veel insecten kunnen sinds kort op extra aandacht voor hun levenseinde rekenen. Op 23 mei openden onderzoekers de site www.splashteller.nl waarop automobilisten dagelijks kunnen opgeven hoeveel dode insecten ze ’s avonds telden op de kentekenplaat die ’s ochtends vroeg met een spons was schoongemaakt. Het aantal insecten, het autotype, de afgelegde weg en het tijdstip van de rit.

De onderzoekers verzamelen de telling en brengen die onder in een grafiek die op dezelfde site gepubliceerd wordt. Zo komt er zicht op het wel en wee van onze vliegende insecten. Het idee is van de Royal Society for the Protection of Birds, de Britse vogelbescherming – veel vogels zijn afhankelijk van insecten.

Contactpersoon voor de onderneming is Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit. Vraag: is dit niet een beetje onzin? Is dit niet alsof je uit de jachtbuit van de Nederlandse plezierjager het hazenbestand wil afleiden? Kan dat insectentellen niet zoals het hoort: à la Prikkebeen met een net, of met lichtvallen of vallen met feromonen? Schort er wat aan het arbeidsethos in Wageningen?

Klassiek tellen is ongelooflijk arbeidsintensief, spreekt Van Vliet in de telefoon. En het tellen op de kentekenplaat kost bijna niets, we hopen op langdurige medewerking van serieuze mensen die elke dag hetzelfde traject rijden.

Vervolgens pareert hij beleefd elke poging om de onderneming in het belachelijke te trekken. Nee, het vangstrendement hangt niet erg van het autotype af, want de kentekenplaat staat vertikaal en zit op vaste lage hoogte. Ja, op dagen met veel wind en regen wordt er minder geteld, maar dat heeft nu ook juist onze belangstelling. En, zeker, op heel drukke wegen wordt per auto misschien minder geteld, omdat andere auto’s al veel vliegjes wegvingen. Maar in Engeland leverde kentekentelling bruikbare resultaten op. Zie Google: ‘big bug count’.

Voor Nederland is inmiddels komen vast te staan dat auto’s per 10 km ongeveer 2 insecten op het nummerbord verzamelen.

Karel Knip