Hij: Ontbijten met een biertje

Joost Heilbron en Kristel Lageweg zijn drieënhalf jaar samen. Dit jaar gaan ze voor het eerst samen naar het metalfestival Metalcamp in Slovenië, met de bus. Lichamelijk uitputtend, geestelijk verfrissend.

Joost en Kristel gefotografeerd door David Galjaard op station Utrecht Centraal voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad
Joost en Kristel gefotografeerd door David Galjaard op station Utrecht Centraal voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad

Joost Heilbron (32), medewerker bij de Landelijke Studenten Vakbond en fractieassistent bij de Partij voor de Dieren in Gelderland:

„Dit wordt het vijftiende jaar op rij dat ik naar een metalfestival ga. Het is de eerste keer dat Kristel meegaat naar een meerdaags metalfestival. Ik denk dat ze het wel leuk gaat vinden. Zo niet, dan is er in de buurt altijd nog een mooi riviertje waar je de hele dag in de zon kunt liggen. Twee jaar geleden ben ik samen met een vriend naar Metalcamp gegaan, met de trein. Dan ben je al snel meer dan 24 uur onderweg. Bij een busreis hoef je niet over te stappen, het is ook sneller en goedkoper. Vliegen binnen Europa is geen optie, dat kun je uit milieuoogpunt niet maken.”

„We nemen drank mee voor op de camping en eten voor de busreis. We zijn zo veganistisch mogelijk en dan ben je op een festival al snel veroordeeld tot friet en gewokte groenten. Gelukkig is er een winkel in de buurt, dan kunnen we ook eten bij de tent. We gaan met een bevriend stelletje, de kosten voor het eten bij de tent zullen we achteraf delen. Misschien betalen Kristel en ik dat eten van de gezamenlijke rekening. Ik hoop altijd dat ik het red met mijn rekening.”

„Het festival duurt vijf dagen, met de busreis erbij zijn we negen dagen weg. Lichamelijk is het een aanslag, geestelijk is het verfrissend. Ik ontdek dingen, ontmoet wildvreemde mensen en zie bands geweldige concerten geven. Het draait vaak uit op ontbijten met een biertje. Door de vermoeidheid word ik labiel, maar tegelijkertijd sta ik dan open voor allerlei positieve dingen. Dat vind ik een van de mooiste dingen van zo’n festival.”

Alex van der Hulst