'Even langs de wolfjes'

Het zomergevoel van Haig Balian (56), directeur van Artis.

„Ik woon in Artis. Toch kan ik werk en privé goed scheiden. Ik slaap gerust uit tot 11 uur op een zondag. Dat was al zo toen ik nog als producent en distributeur in de filmwereld werkte. De eerste vijf jaar kon ik elk weekend failliet gaan. Toch sliep ik altijd goed.

„Deze week kwam ik terug uit Moskou. Dan vind ik het heerlijk om met een glaasje wijn om tien uur ’s avonds nog even door de tuin te lopen. Naar de jonge wolfjes te kijken die spelen met hun moeder. Of naar de bomen, want daar ben ik al sinds mijn jeugd dol op. We hebben hier 732 bomen. Ik ben minstens zoveel een plantenmens als een dierenmens.

„Ik probeer altijd afstand tot de dieren te houden. Ze hebben hun eigen ruimte nodig. Voor één olifant, die hier kwam toen ik in 2003 directeur werd, heb ik een uitzondering gemaakt. Met hem had ik een band. We waren allebei nieuw, aan het zoeken. Ik moest flink reorganiseren, grote beslissingen nemen, en ging vaak even bij hem langs. Olifanten herkennen je aan je stem en waarschijnlijk aan nog heel veel andere dingen. Ze zijn zo slim. Inmiddels is hij verhuisd.”

„Voor mij lijkt het in de zomer of de tijd even stilstaat. Ik leef vaak een leven als een tandarts, van afspraak naar afspraak. Daarom vind ik het fijn om in de zomer veel in Nederland te zijn en niet op vakantie te gaan. De tijd te nemen om even na te denken. Dingen te schrijven. We hebben een sloepje aan de Artissteiger waar ik dan mee vaar. Ook ga ik vaak een paar dagen naar ons appartement in Berlijn, waar ik jaren heb gewoond.

„De nacht van 21 juni vind ik altijd een licht depressief moment. Dan begint in mijn hoofd alweer de achteruitgang. Het hoogtepunt van het licht is voorbij.”