'Evans is kwade klant'

Naam: Henk Lubberding

Leeftijd: 57

Tourprestaties: drie etappezeges (1978, 1980, 1983), winnaar jongerenklassement (1978).

Door Jeroen Zuallaert

„Voor Thor Hushovd is niets onmogelijk. Maar een bergrit winnen, dat is echt wel knap. Hushovd is een renner naar mijn hart. Als sprinter in de bergen gaan trainen, oefenen op dat beenritme, ik heb het nog maar weinigen zien doen. In mijn tijd was dat ondenkbaar. Toen reden sprinters tien ritten en stapten ze af aan de eerste berg.

„Aan Cadel Evans gaan ze een hele kwade hebben. Het zit goed tussen de oren bij Evans. Hij rijdt ook zeer geconcentreerd. Hij is de enige die nog niet gevallen is. Die regenboogtrui van vorig jaar heeft hem bevrijd. Contador staat al twee minuten achter, dat maakt hij niet zomaar goed.

„Ik denk dat het nu aantrekkelijker is om aan wielrennen te doen dan vijf jaar geleden. De sport is schoner. Toen had je ploegen die alles naar de vaantjes reden. Niemand had toen een slechte dag. Nu is het wielrennen menselijker. Renners zakken door het ijs, de favorieten zijn aan elkaar gewaagd.

„In 1978 werd ik achtste en won ik het jongerenklassement. Dan zou je denken dat ik later zou kunnen winnen. Echte klassementsrenners krijgen geen cadeaus. Ik was dat jaar gestart om voor Kuiper te werken, maar die brak zijn sleutelbeen. Ik ben daarna voor de witte trui gegaan. Het jaar nadien was ik een ‘beschermd renner’, maar dan krijg je geen cadeaus meer.

„Ik was mentaal niet sterk genoeg voor het kopmanschap. Ik was een denker, een piekeraar. Ik kon niet omgaan met de druk. Mijn faalangst deed me blokkeren.

„Ik heb mijn hele carrière voor Peter Post gereden. Toen de ploeg splitste zou ik eerst met Jan Raas meegaan, maar daar zou ik geen Tour kunnen rijden. Bij Post was ik altijd zeker van de Tour. Een woord was een woord bij Post. Zo heb ik ooit eens pas in mei mijn contract getekend. Ik was al het hele jaar aan het koersen, altijd correct betaald. Maar er stond dus niets op papier. Waren we even vergeten.

„In 1988, in mijn twaalfde Tour, heb ik een dag in de gele trui gereden. De journalisten waren die dag blijer dan ik. Ik was teleurgesteld dat ik de rit niet gewonnen had.”