Er is leven na de dood op internet

Het Twitteraccount van acteur Antonie Kamerling kreeg na zijn dood méér volgers dan daarvoor. En van in Afghanistan gesneuvelde militairen kwamen opeens feestfoto’s van hun Hyvespagina in de media. Ze lachen nog vrolijk met een biertje in hun hand.

Wat moet er gebeuren met onze persoonlijke gegevens op internet na de dood? Moeten onze vakantiefoto’s voor altijd zichtbaar blijven op een blog? En wat te doen met ‘spookprofielen’, online accounts van overledenen die automatisch verjaardagsherinneringen of ‘out-of-office’-replies blijven sturen?

Er zijn nieuwe bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het afhandelen van de online nalatenschap. Zo kunnen gebruikers van sociale media bij Ziggur en Digizeker laten vastleggen wat er na hun dood met hun online profielen moet gebeuren. Wissen, opslaan of laten voortbestaan? Wie krijgt er inzage in de correspondentie? Ziggur-oprichter Gerrit-Jan Bloem: „Als je niet wilt dat je vrouw er later achterkomt dat je actief was op datingsites, kun je beter nu actie ondernemen.”

Media: pagina 22-23