Duitse vrijheidsprijs wordt niet uitgereikt aan Poetin

De Quadriga, een belangrijke Duitse prijs voor vrijheid en democratie, wordt dit jaar niet uitgereikt na kritiek op de keuze om deze te geven aan de Russische premier Vladimir Poetin.

Dat laat de Raad van Toezicht van de Berlijnse organisatie Werkstatt Deutschland weten in een verklaring, meldt persbureau Reuters. De raad is bezorgd om de storm van kritiek in de media en de politiek. Volgens critici verliest de prijs zijn waarde als Poetin deze mag ontvangen. De Quadriga wordt sinds 2003 uitgereikt aan mensen die als ‘voorbeeld dienen voor Duitsland’ en die ‘de moed hebben om muren af te te breken en bruggen te bouwen’. Het is de eerste keer dat de prijs niet wordt uitgereikt.

Premier Poetin, een voormalig spion van de KGB in Oost-Duitsland, was gekozen als een van de vier prijswinnaars van de Quadriga vanwege zijn bijdrage aan de stabiliteit en betrouwbaarheid van de relatie tussen Duitsland en Rusland. De woordvoerder van de Russische premier was niet bereikbaar voor commentaar.

Leden van de Duitse coalitie bekritiseerden de nominatie van Poetin voor de prijs die op 3 oktober wordt uitgereikt, de dag waarop de Duitse eenwording in 1990 wordt gevierd. Volgens Russische oppositiegroepen heeft Poetin tijdens zijn presidentschap van 2000 tot 2008 burgerrechten beperkt. De Verenigde Staten en de Verenigde Naties bekritiseerden eerder al de naleving van mensenrechten in Rusland en het Europese parlement riep vorige week Moskou op tot het garanderen van vrije verkiezingen in het land.

Storm in een glas water

Volgens NRC-correspondent Joost van der Vaart zullen de gevolgen van het niet uitreiken van de prijs aan Poetin gering zijn.

“Het lijkt nu alsof er een rel is uitgebroken, maar het is een storm in een glas water.. Het is geen prijs die uit wordt gegeven door de Duitse staat. Bovendien heeft de prijs niet een hoge status. Er is misschien wat gedoe over, maar het zal geen gevolgen hebben op de betrekkingen tussen Duitsland en Rusland. Als het een prijs was van de Duitse staat, dan was het allemaal nooit zo ver gekomen. Want de relatie tussen de twee landen moet goed blijven, vanwege de afzetmarkt voor Duitse goederen in Rusland en het Russische gas waarvan Duitsland afhankelijk is.”

De Quadriga-prijs werd eerder uitgereikt aan voormalig Sovjet-leider Mikhail Gorbachev, de voormalige Tsjechische president Vaclav Havel, de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaeuble, de Griekse premier George Papandreou en de Turkse premier Tayyip Erdogan.