Activisten: dodental Syrische vrijdagprotesten opgelopen tot 32

Betogers hingen gisteren spandoeken op bij protesten in de Syrische stad Hama. Foto AP / Shaam News Network

Het aantal betogers dat gisteren werd doodgeschoten bij massale anti-regeringsdemonstraties in Syrië is volgens persbureau Reuters opgelopen tot 32. Bij betogingen in heel Syrië waren gisteren meer dan een miljoen mensen op de been.

In Damascus werden volgens activisten 23 van de 32 slachtoffers doodgeschoten. In verschillende wijken van demonstreerden naar schatting enkele tienduizenden inwoners. Volgens een activist is het hoge dodental in Damascus te verklaren door het feit dat betogers gisteren niet alleen meer in voorsteden en buitenwijken, maar ook in meer centrale delen van de stad demonstreerden. Om verdere verspreiding van protesten in de hoofdstad te voorkomen zou het regime hard hebben ingegrepen.

De meeste betogers waren gisteren op straat in de steden Deir Ezzor en Hama. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten schat dat alleen in deze twee steden al meer dan een miljoen Syriërs betoogden tegen president Bashar al-Assad. Abdel Rahman van de mensenrechtenorganisatie zei tegen persbureau AFP dat het groeiende aantal betogers een “majeure ontwikkeling” is en dat de autoriteiten het signaal krijgen dat de volksopstand alleen maar in omvang toeneemt.

Minister Clinton van Buitenlandse Zaken herhaalde gisteren in Istanbul dat Assad in de ogen van de Syrische bevolking zijn legimiteit als leider heeft verloren. Ze hekelde “het spervuur van woorden” en de “valse beloften” van het regime over politieke hervormingen, die volgens Clinton tot nu toe zijn uitgebleven. De minister benadrukte wel dat uiteindelijk alleen het Syrische volk voor verandering kan zorgen in het land.

Nederland ontbood gisteren in Den Haag de Syrische ambassadeur omdat het “uiterst bezorgd is over het voortdurende gebruik van geweld door het Syrische regime tegen betogers”. De Nederlandse regering roept Syrië op onmiddellijk te stoppen met het gebruik van geweld, de benodigde hervormingen door te voeren en een dialoog met de oppositie te starten.