Chavez terug naar Cuba voor nieuwe kankerbehandeling

Chavez gisteravond met zijn twee dochters op een persconferentie in Caracas, Venezuela. Foto Reuters / Carlos Garcia Rawlins

Hugo Chavez keert naar verwachting vandaag nog terug naar Cuba om daar verder behandeld te worden aan kanker. Dat maakte de Venezolaanse president gisteravond bekend.

Afgelopen donderdag gingen er nog geruchten dat Chavez naar Brazilië zou reizen voor nieuwe behandelingen. Op een gezamenlijke persconferentie met de president van Peru Ollanta Humala, gisteravond in Caracas, zei Chavez echter dat hij opnieuw naar Cuba gaat om behandeld te worden. De president werd op 20 juni in Havana geopereerd en keerde begin juli terug naar Cuba. Hij zou een tumor ter grootte van een honkbal in de buurt van zijn bekken hebben.

Chavez zei op de persconferentie dat hij naar Cuba terugkeert voor de “tweede fase” van zijn behandeling. Hoe lang de president dit keer in Havana moet blijven is onduidelijk. Het Venezolaanse parlement komt later vanochtend in spoedzitting bijeen om Chavez toestemming te verlenen het land te verlaten. De oppositiepartijen hebben aangekondigd dat zij het verzoek van Chavez om weer naar Cuba te gaan willen inwilligen. Wel zei oppositieleider Alfonso Marquina dat hij graag een medisch rapport van de regering ontvangt om te kunnen beoordelen hoe ziek Chavez op dit moment daadwerkelijk is.

Hugo Chavez (wiki) kwam in 1999 in Venezuela aan de macht en is door zijn populistische manier van politiek bedrijven uitgegroeid tot de informele leider van het Zuid-Amerikaanse continent. Hij heeft veel bondgenoten in de regio, waaronder het communistische Cuba van de gebroeders Castro. Chavez is door de Venezolaanse oppositie en mensenrechtenorganisaties beschuldigd van het ondermijnen van de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid en het aantasten van de scheiding der machten.