Brutale Magnus Dekker wint Frans Molenaar Prijs

Magnus Dekker heeft de Frans Molenaar Prijs (10.000 euro) voor beginnend talent gewonnen. Hij studeerde vorige maand af aan de Artez Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem.

Dekker (22) toonde gistermiddag  tijdens de Amsterdam Fashion Week in een energieke show een collectie gebaseerd op hysterische voetbalsupporters uitgedost in nationale vlaggen. Een uitbundig thema dat hij mixte met elegantie. Die dualiteit kwam het duidelijkst terug in volumineuze jassen; hybrides van ‘opgeblazen’ donsjassen en nonchalante dekenjassen. Draagbaar waren een lang uitwaaierende rok met het rood, geel en groen van de Boliviaanse vlag en nauwsluitende geblokte truien in primaire kleuren.Wham! Bij elkaar was het een kleurenexplosie.

Na Dekkers show was de modestrijd eigenlijk al gestreden. Zijn collectie had ook duidelijke raakvlakken met de internationale mode. Iets wat minder het geval was bij de overwegend in zwart fluweel uitgevoerde collectie van Geo Timmerman. Zijn monumentale jurken hadden overdreven Lady Gaga-esque schouders. Wel tot de verbeelding spraken de absurde jassen met kimonomouwen van Anne Bosman.

De jury - Milou van Rossum, Jhim Lamoree,  Ruud van der Peijl, Lous Geerling, JoséTeunissen - noemde de kwaliteit van alle vijf deelnemers „fris en brutaal”. Bij Marius Op ’t Eynde flitsten knalkleuren als feloranje en kobaltblauw voorbij. De net afgestudeerde modestudent kreeg een eervolle vermelding voor zijn snelle, op de wielersport geïnspireerde mannencollectie. Glimmende lycratruitjes onder scherp op het lijf gesneden pakken met grafische dessins.

De genereuze couturier Frans Molenaar – hij zei eens dat hij de prijs betaalde van zijn AOW -  reikte de prijs voor de zestiende keer uit. Magnus Dekker, die van het geld een nieuwe collectie mag ontwikkelen, vertrekt nu eerst naar Londen. Uiteindelijk doel is een eigen label.

 

Fotografie Peter Stigter