‘Beheerder waarschuwde al in 2007 voor onveilige zendmast’

De beheerder van de zendmast in Hoogersmilde die gisteren instortte na een brand, heeft in 2007 al gewaarschuwd dat de situatie op de masten onveilig was. Volgens Alticom was er voor medewerkers gevaar voor elektrocutie en verbranding.

De NOS heeft een rapport in handen waarin staat dat er “reële veiligheidsrisico’s” waren doordat er veel partijen tegelijk op de toren werkten en omdat werkzaamheden niet altijd werden aangemeld. Bovendien waren zendantennes moeilijk van mastconstructies te onderscheiden.

Alticom zegt toezicht te houden wie er wanneer op de toren moet zijn voor onderhoud of het plaatsen van installaties. Toch blijkt dat vaak lastig. “Nog te vaak wordt Alticom verrast door onaangemelde werkzaamheden die soms gelijktijdig plaatsvinden op dezelfde locaties”, staat in het rapport.

Het is niet duidelijk of er sinds 2007 iets met het rapport is gedaan. Hoe de brand in de zendmast in Hoogersmilde is ontstaan, wordt nog onderzocht. Ook wordt nagegaan of er een verband is met een brandje in een zendmast in Lopik in de nacht van donderdag op vrijdag.

Door de incidenten waren in grote delen van Nederland Radio 1 tot en met 4 niet meer te ontvangen via de FM. Ook Sky Radio, BNR Nieuwsradio en Radio 538 waren moeilijk of niet te ontvangen in delen van het land. Daarbij waren er problemen met de ontvangst van televisie via Digitenne. Vandaag was een deel van de zenders weer te beluisteren nadat noodzenders waren geplaatst in zendmasten elders in Hilversum en Tjerkgaast.

De bewoners van een boerderij in de buurt van de ingestorte zendmast mogen vandaag nog niet naar huis, zo liet een woordvoerder van de brandweer aan persbureau Novum weten. Eerst moet worden bepaald of het gebied veilig genoeg is.

Gisteravond werd bekend dat vanuit Amsterdam komende week een noodmast naar de omgeving van Hoogersmilde wordt vervoerd om de problemen met de ontvangst van radio- en tv-zenders te verhelpen.