'Als je alleen sjekkies rookt, word je ontslagen'

De tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting moet de huizenmarkt weer in beweging krijgen. Deze zomerrubriek volgt mensen op de huizenmarkt in Dordrecht, waar woningen gemiddeld 950 dagen te koop staan.

Wie: Jacob (19) en Klaas (18) Ooms

Waar: Stevensweg

Wat: Doen de opleiding Bouw en Wonen in Dordrecht en beginnen vandaag aan de bouwvak

Op de dag dat deze week 70 millimeter regen viel, had Jacob Ooms geluk en Klaas Ooms pech. Jacob mocht binnen aftimmeren en schilderen. Zijn broer moest de hele dag buiten funderingen maken. „We zijn voor één keer eerder gestopt”, zegt Klaas met rode wangen. „Mijn regenpak werkte niet meer. Ik was nat tot op het bot.”

Ze eten schnitzel met aardappelen en boontjes, thuis in bistro ’t Zwijntje. Zo noemt vader Koos, een SRV-man, de keuken met jachttrofeeën voor de grap. De familie Ooms eet aan twee lange houten tafels die in een T-vorm staan. Heel handig met elf kinderen.

Jacob en Klaas doen de opleiding Bouw en Wonen in Dordrecht. De studie bestaat uit theorie en praktijk. De broers werken veertig uur per week bij Bouwbedrijf De Vries en Verburg in Stolwijk. Ze verdienen 30 procent boven het minimumjeugdloon. Voor Jacob is dat 1.274 euro per maand, voor de jongere Klaas 1.077 euro.

Jacob en Klaas hebben geluk met hun werkplek. Door de crisis is er niet altijd een ervaringsplaats voor iedereen, vertellen ze. Vijftien van de 95 leerlingen konden deze winter alleen in de werkplaats op school terecht. Dat lag ook aan het vorstverlet, volgens de school.

Bij De Vries en Verburg bestaat ijsvrij niet, zeggen de broers. Jacob: „Kilometers maken, zo zijn ze.” Klaas: „Als het heel koud is doen we een extra bakkie om half elf.”

De crisis heeft de bouw hard en vertraagd getroffen, zeggen ze bij Fundeon, het kenniscentrum voor de bouw. Door lopende opdrachten was 2008 nog „een topjaar”, nu dreunt de klap nog na. Het aantal cao-bouwvakkers is sinds 2008 met 16 procent gedaald van 172.000 naar 145.000. De instroom van BBL-leerlingen (beroeps begeleidende leerweg), zoals Jacob en Klaas, liep terug van 9.100 tot 6.200.

Ook in Dordrecht is de recessie aangekomen. De verkoop van nieuwbouwprojecten is teruggelopen van 326 in 2007 naar 120 vorig jaar, volgens cijfers van de gemeente. Gebouwd wordt er pas als de verkoop gegarandeerd is.

De broers maken zich geen zorgen over hun toekomst. Klaas: „Bij ons word je niet zo snel ontslagen. Ja, als je de hele dag niks doet en sjekkies rookt, zoals één jongen van de opleiding.” Jacob: „Je weet toch nooit waar je uiteindelijk inrolt. Als je handig wordt, kun je altijd nog je eigen huis bouwen.”

Als kind timmerde Jacob al het kippenhok in de tuin, Klaas „vogelhuissies, een tafeltje, een ladder”. Een huis bouwen is het mooiste wat er is, vinden ze. Jacob: „Dan kom je alles tegen. Fundering, vloeren, muren, kozijnen, het dak.”

Ze staan om vijf uur op om de verse melk voor de SRV-bus binnen te zetten. Dan rijden ze naar de bouwplaats en werken ze tot een uur of vier. Jacob: „Bij het ene bedrijf is het om half vier wegwezen. Wij stoppen om vier uur en ruimen een kwartiertje op.”

Gisteren was er een personeelsbarbecue om de bouwvak in te luiden. „Met kantoor voor zo’n 250 man”, schat Klaas. „Ik ken ze niet allemaal, maar als je veel van project wisselt leer je steeds nieuwe mensen kennen. Da’s gezellig.”

De bouw is altijd anders, zeggen de broers. Waar je moet werken, wat je moet doen en of je het droog houdt, weet je vooraf nooit. Jacob: „’s Zomers is de ruwbouw het mooist, dan wil je in het beton zitten. Klaas: „En dan werk je juist de hele zomer binnen en de winter buiten. Er is niks over te zeggen.”

Eppo König