‘Afghaanse soldaat schiet minstens één NAVO-militair dood’

Afghaanse militairen eind juni in een trainingscentrum in Kabul. Foto Reuters / Omar Sobhani

Een man die gekleed was in een uniform van het Afghaanse leger heeft vandaag minstens één NAVO-militair doodgeschoten tijdens een patrouille in de buurt van de zuid-Afghaanse stad Lashkar Gah.

De NAVO doet onderzoek op dit moment nog onderzoek naar het incident. Welke nationaliteit de doodgeschoten NAVO-militair heeft is nog niet bekend. In een verklaring laat het militaire bondgenootschap weten dat de man na het doodschieten van de militair op de vlucht is geslagen en dat er nog jacht op hem wordt gemaakt.

Het is nog onduidelijk of de man daadwerkelijk een soldaat van het Afghaanse leger was of dat hij zich enkel zo had verkleed. In het verleden is het geregeld voorgekomen dat strijders van de Talibaan zich verkleedden als Afghaanse agenten of soldaten en vervolgens aanslagen pleegden op NAVO-soldaten.

Lashkar Gah (kaart) is één van de eerste plaatsen waar de NAVO van plan is om de verantwoordelijkheid voor de veiligheid volledig over te dragen aan het door het Westen opgeleide Afghaanse leger.