Zeggen dat je geen ouderen mag beroven, helpt dat?

Het valt mij op dat in het artikel ‘Gênant: minderjarigen harder straffen’ (Opinie, 13 juli) elke compassie met het slachtoffer ontbreekt. De enige rol die het slachtoffer zou moeten hebben, blijkt een ondersteunende rol in het opvoedingsproces. Wie ooit een vitale, levensluchtige bejaarde door een roofoverval in een angstig wrak heeft zien veranderen, heeft een andere visie. Het is een bewuste strategie van straatrovers om mensen die slecht ter been zijn of bejaarden uit te kiezen en om hen te laten vallen. Dit vermindert verzet, vergemakkelijkt de beroving en bemoeilijkt de identificatie.

Woede over de daad zal wel onderbuikgevoel zijn, maar och, wat is het zielig dat de Wesley die de auteurs aanhalen niet leuk kan voetballen. Dat drijft de arme jongen naar het bankroven toe. Als Wesley maar wordt verteld dat je geen oude vrouwtjes moet beroven, want zo was de stakker niet opgevoed, dan wordt hij een modelburger. Dat bewijst wetenschappelijk onderzoek. Ik ben niet geheel overtuigd.

Peter Bakker

Den Haag

    • Peter Bakker den Haag