Woningen verkopen belabberd

Het afgelopen kwartaal was voor makelaars het slechtste kwartaal sinds de crisis.

In juni van dit jaar zijn 12,6 procent minder woningen verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers, die het Kadaster vandaag bekend zal maken. De grootste daling ten opzichte van mei deed zich voor in Brabant. Woningen in Gelderland, Overijssel, Drenthe en Flevoland bleken nog wel in trek.

Ondanks de aantrekkende economie, is de markt voor koopwoningen nog steeds ronduit belabberd, bleek vorige week ook al uit de verkoopcijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Het aantal woningen dat te koop staat is naar een recordniveau gestegen. Inmiddels staat één op de twintig huizen in Nederland in de verkoop. De gemiddelde verkoopprijs van een huis in Nederland bedroeg afgelopen kwartaal 234.000 euro. De prijs van rijtjeshuizen daalde met 3 procent het hardst. De prijs van appartementen daalde met 1,6 procent het minst.

Van oudsher is het tweede kwartaal van het jaar de beste tijd voor makelaars. De NVM noemde het afgelopen kwartaal „het slechtste kwartaal sinds het begin van de financiële crisis.”

In de cijfers van het Kadaster is het effect van de verlaging van de overdrachtsbelasting van zes naar twee procent per 15 juni nog niet zichtbaar. (NRC)