Winst van bouwer Ballast verdubbelt

Ballast Nedam heeft in de eerste zes maanden van dit jaar onverwacht een hogere winst geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst over het eerste half jaar is uitgekomen op 4 miljoen euro. Dat is twee keer zoveel dan in de eerste helft van 2010 en veel hoger dan de verwachtingen van analisten. De omzet van Ballast Nedam daalde conform verwachting met 2,7 procent naar 608 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat steeg met 33 procent tot 8 miljoen euro.

Het bouwbedrijf handhaaft de verwachtingen voor geheel 2011. Analist Marc Hesselink van RBS noemt de halfjaarcijfers iets beter dan verwacht. De koers steeg vanochtend met ruim 6 procent tot 13,55 euro.

De verbeterde resultaten zijn geheel te danken aan de divisie Infrastructuur, waar meerdere langjarige projecten voltooiing naderen, zoals de energiecentrale voor Nuon in de Groningse Eemshaven.

Ondanks de gestegen winst spreekt Ballast Nedam van een lastige markt. Er sprake van toenemende concurrentie en prijsdruk, waarin de komende tijd geen verandering wordt verwacht. Met name de regiobedrijven, de vastgoedontwikkeling en de prefab-bedrijven hebben last van de moeilijke marktomstandigheden. Bij het grootste onderdeel, Bouw & Ontwikkeling, daalde de omzet met 15 procent tot 280 miljoen euro en halveerde het bedrijfsresultaat tot 1 miljoen euro.

Van de recente verlaging van de overdrachtsbelasting wordt een positieve impuls verwacht. „Dit zal een beter werkende woningmarkt tot gevolg hebben en op termijn dan ook positief uitwerken op de nieuwbouw van woningen”, aldus het bedrijf. (Novum)