Wim Rijsbergen nieuwe bondscoach Indonesië

De oud-voetballer moet er voor zorgen dat de nationale selecties beter gaan presteren.

De Nederlandse oud-international Wim Rijsbergen wordt de nieuwe bondscoach van het nationale voetbalteam van Indonesië. Hij krijgt een contract tot 2015.

De Indonesische voetbalbond wil dat Rijsbergen ook de leiding neemt over de nationale jeugdteams. Door verschillende jeugdteams op te leiden, hoopt het land de kwaliteit van het nationaal elftal te verbeteren. Hij neemt de plaats in van de Oostenrijker Alfred Riedl, die door het nieuwe bestuur van de voetbalbond is ontslagen.

Tot nu toe is Indonesië kansloos op de grote toernooien. Het land staat 132ste op de wereldranglijst. De laatste keer dat Indonesië zich kwalificeerde voor een WK was in de koloniale tijd.

Rijsbergen woont al in Indonesië, waar hij sinds begin dit jaar trainer is van voetbalclub PSM Makassar. In een interview met deze krant verbaasde hij zich over de gebrekkige faciliteiten en het lage niveau. Bij gebrek aan kleedkamers moesten zijn spelers zich omkleden naast het veld. „Ik heb hier stadions gezien waar ik niet eens naar de wc wil.” Hij schatte het Indonesische voetbalniveau in op dat van de eerste divisie en de hoge amateurs in Nederland.

Rijsbergen maakte deel uit van het elftal dat in de finale stond van het WK in 1974 en 1978. De oud-Feyenoorder vertrok daarna naar Amerika, waar hij samen met sterren als Pele en Franz Beckenbauer bij New York Cosmos speelde. Later trainde hij teams in Chili en Mexico, en was hij bondscoach van Trinidad en Tobago. Hij vertrok naar Indonesië omdat hij nog nooit in Azië had gewerkt. (NRC)