Waarom is er nu honger?

In het voorbije jaar kende het oostelijke deel van de Hoorn van Afrika twee regenseizoenen die veel minder neerslag opleverden dan gemiddeld. Daardoor zijn oogsten mislukt en is er een gebrek aan drinkwater. Veel vee is gestorven omdat er geen graasland meer is. Daar komt bij dat de voedselprijzen, onder andere door tegenvallende oogsten, tot een half jaar terug hard stegen. De verwachting is dat de huidige droogte minstens aanhoudt tot en met september, omdat het regenseizoen in oktober pas weer begint. Dit vooruitzicht doet mensen in droge gebieden op de vlucht slaan. Een complicerende factor voor hulporganisaties is het geweld in Somalië en Ethiopië. In het zuidoosten van Ethiopië, bij de grens met Somalië, voeren Somalische nomaden, ook wel bekend als de Ogaden, een onafhankelijkheidsstrijd. Dat maakte het de voorbije jaren lastig te investeren in programma’s om ontbossing en overbegrazing tegen te gaan. Na Ethiopië, met 3,2 miljoen hulpbehoevenden, is Somalië met 2,5 miljoen mensen in nood het op twee na grootste probleemland. Somalië wordt al 20 jaar verscheurd door een burgeroorlog. Tot juli gaf Al-Shabaab hulporganisaties geen toegang te verlenen tot de zwaarst getroffen gebieden.