Waarom horen we dit zo laat?

In Nederland kwam de nieuwsstroom over de naderende hongersnood pas vorige week echt op gang, in Engeland was het 25 juni al voorpaginanieuws. In nrc.next verscheen eind juni slechts een kort berichtje. En dat terwijl hulporganisaties een hongersnood als deze vaak al maanden eerder zien aankomen . Die hongerverwachtingen worden nauwkeurig bijgehouden op www.fews.net, het famine early warning systems network. Maar een ramp die nog geen ramp is, trekt moeizaam aandacht. De aardbeving in Haïti was acuut, de media snelden toe en er waren al veel hulporganisaties ter plekke. Voor de Hoorn van Afrika kwam pas media-aandacht toen half juni de vluchtelingstromen uit Somalië op gang kwamen. Terwijl gaandeweg het lange regenseizoen (half maart -begin juli) al duidelijk werd dat er erg weinig regen viel. Acties als het openen van giro 555 (afgelopen maandag) hebben pas zin als er media-aandacht is en het publiek – toch al rampenmoe – weet wat er aan de hand is. En even belangrijk: hulporganisaties moeten ter plekke zijn om hulp te kunnen bieden. En ten derde moet de hulp ook worden gevraagd. Maar dat deed de Hoorn van Afrika. Zelfs de radicale islamitische al- Shabaab, die grote delen van Somalië in haar macht heeft en Westerse invloeden verafschuwt, vroeg begin juli de internationale gemeenschap om hulp.