Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Waarom de bankenstresstest van vandaag zo belangrijk is

Een werknemer van een bank in Madrid spreidt briefjes van honderd euro uit op ene tafel. Foto Reuters / Andrea Comas

Vanavond om zes uur Nederlandse tijd maakt de Europese Bankautoriteit (EBA) de resultaten van een nieuwe stresstest naar de Europese banken bekend. De financiële wereld houdt de adem in omdat het verdere verloop van de eurocrisis ongewis is.

NRC-redacteuren Melle Garschagen en Tom Kreling schreven vanochtend in nrc.next over het belang van de stresstest. Vier vragen en antwoorden over de test waaraan 90 Europese banken zijn onderworpen.

Wat is een stresstest eigenlijk?
Bij een stresstest wordt gekeken in hoeverre banken bestand zijn tegen snel verslechterende economische omstandigheden tijdens crisissituaties. Wat als de economie in de eurozone dit jaar een half procent krimpt? Of als de huizenprijzen fiks dalen? En ook de aandelenmarkten nog een klap krijgen? Blijven de banken dan overeind? Belangrijk bij de stresstest is de vraag of de banken voldoende financiële buffers hebben om dit soort negatieve ontwikkelingen op te vangen.

Waarom komen de resultaten van de stresstest op een slecht moment?
Er zou vandaag misschien een Europese top over de eurocrisis gehouden worden. Mogelijk wordt binnenkort een deel van de Griekse schuld kwijtgescholden. Mogelijk. Niemand die het zeker weet. Niemand die kan zeggen hoe de eurozone er over een paar dagen voor zal staan. Ophef over de gezondheid van de Europese banksector is daarom wel het laatste wat de banken zelf, politici en financiële markten kunnen gebruiken.

Hoeveel banken zullen voor de stresstest slagen?
Om geloofwaardig te blijven, moeten in ieder geval meer banken falen dan bij de stresstest van vorig jaar. Toen zakten slechts 7 van de 91 geteste banken, waardoor niemand de tests nog serieus namen. Toen moesten twee geslaagde Ierse banken kort na de test alsnog door de overheid gered worden. Als uit de test duidelijk naar voren komt hoe de 90 Europese banken er voor staan, is ook helder welke maatregelen er genomen moeten worden. Dat levert stabiliteit en rust op.

Zal de stresstest voor rust of paniek zorgen?
Of de stresstest voor rust of ophef zorgen hangt volgens hoogleraar Dirk Schoenmaker, decaan van het Duisenberg Institute of Finance, af van de vraag in hoeverre rekening wordt gehouden met een fikse waardevermindering van staatsobligaties van Europese perifere landen. Want terwijl een een deel van de stresstest theorie is, is een ander deel al ingehaald door de praktijk. Er is al sprake van een nieuwe crisis, de schuldencrisis en ook sommige Europese banken kunnen daar heel veel last van krijgen. Dat zijn de banken met onder meer het Griekse schuldpapier op de balans.