VS erkennen na lang aarzelen opstandelingen als ‘legitieme regering’ Libië

Clinton vanmiddag met Mahmud Jibril van de Libische rebellenregering, die de VS later vanmiddag erkende als wettige regering van Libië. Foto AP / Saul Loeb

De Verenigde Staten erkennen de rebellenregering in Benghazi als de wettelijke regering van Libië. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vanmiddag op een top over Libië in Istanbul.

Clinton zei in een toelichting op de erkenning dat vertegenwoordigers van de Libische rebellen, vandaag ook aanwezig in Istanbul, haar ervan hebben verzekerd dat zij voor transparante en democratische hervormingen staan.

De VS hebben, in tegenstelling tot Frankrijk en Duitsland, lang gewacht met het erkennen van de rebellen als legitieme vertegenwoordigers van het Libische volk. Volgens onze buitenlandredacteur Carolien Roelants, die voor NRC Handelsblad de ontwikkelingen rond Libië volgt, heeft dit te maken met de “aarzelende” houding die Amerika vanaf het begin van het conflict heeft aangenomen:

“Het waren NAVO-partners Frankrijk en Groot-Brittannië, en niet de VS, die het initiatief namen voor de militaire acties in Libië. In uitspraken over Gaddafi’s aftreden zijn ze daarna wel hard geweest, maar ze hebben uitdrukkelijk niet het voortouw genomen.”

Amerika heeft volgens Roelants verschillende redenen om de Libische rebellen nu te erkennen:

“Erkenning maakt het makkelijker om samen te werken met de rebellen. Ook maakt erkenning het gemakkelijker om geblokkeerd geld van het regime van Gaddafi los te krijgen en aan de rebellen te geven. Geen enkel land heeft zin om zelf geld aan de rebellen te geven, terwijl er elders miljarden van Gaddafi liggen te wachten.”

Eerder vanmiddag werd bekend dat de dertig in Istanbul aanwezige landen hebben besloten een VN-gezant naar Tripoli te sturen om met Gaddafi te onderhandelen over een staakt-het-vuren. Clinton benadrukte dat het vertrek van de dictator onderdeel van een politieke deal met het regime moet zijn.